DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli: “Parti olarak İmralı kapılarının açılması önceliğimiz, Demirtaş da aynı görüşte"

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli: “Parti olarak İmralı kapılarının açılması önceliğimiz, Demirtaş da aynı görüşte"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Abdullah Öcalan’ın tecridinin kaldırılarak TBMM’de terörün sona erdiğini ve örgütün kapatıldığını ilan etmesini talep etti. Türkiye siyasetinde büyük yankı uyandıran bu gelişmeyle ilgili KARAR’a açıklamalarda bulunan DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, "Demirtaş, sürecin birinci muhatabının İmralı ve Sayın Öcalan olduğunu net bir şekilde ifade etti" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yeni yasama yılının açılışında Demokratik Emek Partisi’ni (DEM Parti) ziyaret edip tokalaşmasıyla başlayan ve “Yeni çözüm süreci” tartışmalarını gündeme taşıyan adımını, partisinin dünkü (22 Ekim) grup toplantısında da sürdürdü.

"Bugün kitabın orasından konuşacağım" diyerek dikkat çeken bir açıklama yapan Bahçeli, Abdullah Öcalan’a yönelik önemli bir öneride bulundu.

Bahçeli, tecridin kaldırılması halinde Öcalan’ın Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) DEM Parti Grup Toplantısı’nda konuşmasını ve terörün sona erdiğini, örgütün kapatıldığını ilan etmesini istedi.

Bahçeli’nin İmralı’yı işaret ederek yaptığı konuşma sonrası en çok tartışılan konulardan biri Tutuklu eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın bu sürece ilişkin tutumu ve pozisyonu oldu.

“TÜRKİYE'DEKİ TÜM KESİMLERİNİN KÜRT MESELENİN ÇÖZÜMÜNE DAİR İNİSİYATİF ALMASI GEREKEN ZAMAN GELMİŞTİR”

Bahçeli’nin açıklamalarını, diğer muhalefet partilerinin bu çıkışlarla ilgili tutumu ve Demirtaş’ın sürece ilişkin pozisyonu ile ilgili KARAR’a konuşan DEM Parti Grup Başkan Vekili Sezai Temelli, bu tartışmaların ortaklaşarak sonuç vermesi ve gerekli adımların atılması gerektiğini söyledi.

Temelli, “Halkın sabrı tükeniyor, beklentileri çok yüksek. Bu beklentileri karşılamadan sadece tartışma ortamında oyalanmak doğru değil.” değerlendirmesinde bulundu:

"Zaten grup toplantımızda genel başkanımız da bu konudaki değerlendirmesini yapmıştı. Bizim durduğumuz yer belli. Kürt meselesinin demokratik ve barışçıl çözümüne yönelik atılacak her adımı kıymetli buluyoruz. Türkiye'deki tüm toplum kesimlerinin, siyasi dinamiklerin, sivil toplum örgütlerinin ve sendikaların bu meselenin çözümüne dair inisiyatif alması gereken zaman gelmiştir. Bu konuda herkesi duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Şu an somut bir gelişme yok ancak yoğun tartışmalar var. Artık bu tartışmaların ortaklaşarak sonuç vermesi ve adımlar atılması gerektiğini düşünüyoruz. Evet, olumlu tartışmalar da var, nefret dolu, olumsuz tartışmalar da. Ancak toplumun beklentileri doğrultusunda bu tartışmaların bir sonuca ulaşması gerekiyor. Toplum ekmek, adalet, barış ve demokrasi bekliyor.

Bu konularda bir tartışma zemini oluşmuşsa, artık bu tartışmaların eyleme dönüşme zamanı gelmiştir. Halkın sabrı tükeniyor, beklentileri çok yüksek. Bu beklentileri karşılamadan sadece tartışma ortamında oyalanmak doğru değil.”

"BARIŞ VE UZLAŞMA DİLİNİN HAKİM OLDUĞU BİR SÜRECİN İLERLEMESİNİ İSTİYORUZ"

Kürt meselesinin demokratik ve barışçıl çözümünde sorumluluk almaya hazır olduklarını vurguladı. Temelli, barış ve uzlaşma dilinin hakim olduğu bir sürecin ilerlemesini istediklerini, toksik siyasetten uzak durulması gerektiğini belirtti:

“DEM Parti olarak, dün nerede duruyorsak bugün de aynı yerdeyiz. Kürt meselesinin demokratik ve barışçıl çözümü için üzerimize düşeni yapmaya her zaman hazırız ve bunu her platformda dile getirmeye devam edeceğiz.

Bizim arzumuz, tüm siyasetin sorumlu davranması ve gelişmeleri zehirlememesi. Toksik bir siyaset yerine, barış ve uzlaşma dilinin hakim olduğu bir sürecin ilerlemesini istiyoruz.

Meclis zaten müzakere zemini ancak bu müzakerelerin toplumun yaralarını sarmaya odaklı olması gerektiğini düşünüyoruz. Zehirli dil ve nefret söylemiyle hareket etmeyiz; dilimizde de zihnimizde de buna yer yok.”

"İMRALI KAPILARININ AÇILMASI ÖNCELİĞİMİZDİR”

Yeni sürece ilişkin Demirtaş’ın tutumu ile ilgili de konuşan Temelli, şöyle konuştu:

“Kendisi bu konuda kamuoyuna açıklama yaptı, önemli bir açıklamaydı, partimizin bütünlüklü görüşü de bu yöndedir; İmralı kapılarının açılması önceliğimizdir.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN