DEM heyeti ve siyasi parti görüşmelerinde neler konuşuldu?“Geçmiş hatalardan ders alınmalı”

DEM heyeti ve siyasi parti görüşmelerinde neler konuşuldu?“Geçmiş hatalardan ders alınmalı”

İmralı görüşmesinden dönen DEM Parti heyeti Bahçeli, Gelecek Partisi, Saadet Partisi, AK Parti ile görüştü. Çözüm sürecine ilişkin yürütülen görüşmelerde, siyasi partiler arasında temaslar hız kazanırken, geçmişte yapılan hataların tekrarlanmaması ve belirsizliklerin giderilmesi gerektiği vurgulanıyor. Sürece dair umutlu, ancak temkinli bir iyimserlik hakim.

SEMA KIZILARSLAN

Suriye'deki Esad rejiminin devrilmesi, Ortadoğu'daki dengeleri köklü bir şekilde değiştirirken, Türkiye de hem iç hem de dış politikasında önemli bir dönemece girmiş durumda. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin başlattığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da desteklediği "Yeni Çözüm Süreci" tartışmaları, gündemdeki sıcaklığını koruyor.

2 Ocak’ta, İmralı heyeti ve görevden alınarak yerine kayyum atanan Ahmet Türk, MHP lideri Devlet Bahçeli ile kritik bir görüşme gerçekleştirdi. Yaklaşık 40 dakika süren bu görüşmenin ardından DEM Parti yetkilileri, “Süreçten umutluyuz” mesajı verdi. Meclis ve İmralı eksenli görüşmelerin kararlılıkla sürdürüleceği ifade edildi.

“DEM PARTİLİ AKTÖRLERİN DİKKATLİ VE TEMKİNLİ”

Çözüm süreci kapsamında partilere yönelik ziyaretler devam ederken, Gelecek Partisi Bursa Milletvekili Kani Torun, KARAR’a konuşarak sürece dair görüşlerini paylaştı. Torun, partilere yapılan ziyaretlerde hem sürecin anlatıldığını hem de destek talep edildiğini belirtti. Aynı zamanda geçmiş dönemdeki hatalardan ders alınması gerektiğine vurgu yaptı.

“HERKES HEM HATALARI HEM DE SÜRECİN BAŞARISIZ OLMANININ BEDELİNİ İYİ BİLİYOR"

Torun, “Heyet, partilerin tavsiyelerini istediklerini ifade etti. Biz de özellikle genel başkanımızın, önceki süreçte başbakan olması nedeniyle, o dönemde yaşananlarla ilgili görüşlerimizi paylaştık. Hataların tekrarlanmaması adına bazı önerilerde bulunduk” dedi.

Sürece dair değerlendirmelerini de aktaran Torun, hem olumlu hem de dikkatli bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu belirtti: “Bu süreçte yer alan aktörler, geçmişte de rol almış kişiler. Herkes hem hataları hem de sürecin başarısız olmasının bedelini iyi biliyor. DEM Partili aktörlerin dikkatli ve temkinli olduklarını görüyorum. Devlet tarafının da aynı şekilde davrandığını düşünüyorum. Bu nedenle genel olarak umutluyum.”

Torun, görüşmelerin sonraki aşamalarına dair ise, “Heyet, bu turu tamamladıktan sonra Edirne’ye gideceklerini ve ardından bir açıklama yapacaklarını söyledi. Daha sonra İmralı’ya tekrar gitmeyi planladıklarını belirttiler. Sürecin detayları ve silah bırakma çağrısının ne zaman yapılacağı gibi konular ancak ilerleyen dönemde netleşecektir” ifadelerini kullandı.

“İKİNCİ KEZ İMRALI'YA GİTMESİ GÜNDEME GELEBİLİR”

KARAR’a konuşan Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, mevcut durumun net bir çerçeveden yoksun olduğunu belirtti. Kaya, sürecin henüz somut bir aşamaya ulaşmadığını ifade ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ortada şekillendirilmiş, net bir süreçten ziyade daha çok bir temenni durumu var. Heyetin yapmak istediği şey, bu temennileri somutlaştırmak gibi görünüyor. Ancak şu an için somut olarak ne yapılmak istendiği ya da nasıl bir sonuca ulaşılacağı konusunda kesin bir karara varmak mümkün değil. Bu temasların ardından heyetin ikinci kez İmralı’ya gitmesi gündeme gelebilir. Belki bundan sonra süreç biraz daha şekillenir ya da somut hale gelir.”

“CİDDİ BİR BELİRSİZLİK SÖZ KONUSU”

Bir örgütün silah bırakması ve çatışma ortamının sona ermesinin herkesin ortak arzusu olduğunu dile getiren Kaya, bunun sağlanma yöntemine dair belirsizliklerin altını çizdi:

“Elbette bir örgütün silahtan vazgeçmesi, kendini feshetmesi ve bu topraklarda çatışma ve şiddetin sona ermesi, kimsenin kategorik olarak itiraz edeceği bir durum değil. Ancak bunun nasıl sağlanacağı ve neler yapılması gerektiği konularında hala ciddi bir belirsizlik söz konusu.”

Belirsizlikler giderilmeden net bir destek ya da öneri sunmanın mümkün olmadığını belirten Kaya, “Bu belirsizlikler devam ederken, kategorik olarak bir itirazımız olmasa da somut bir çerçeve olmadan destek sunmak ya da önerilerimizi net bir şekilde ifade etmek şu aşamada mümkün değil” dedi.

“ÖCALAN İLE YAPILAN GÖRÜŞMELERDEN NOTLAR AKTARILDI”

AK Parti ile DEM heyeti arasında gerçekleşen görüşme ise yaklaşık 40 dakika sürdü. Görüşmede neler konuşulduğunu KARAR’a anlatan AK Partili kaynaklar, “Öcalan ile yaptıkları görüşmelerden notları aktardılar. AK Parti’nin resmi tutumu tekrar heyete belirtildi.” dedi.

NE OLMUŞTU?

1 Ekim’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yeni yasama yılının açılışında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DEM Parti grubuyla tokalaşarak siyaset arenasında dikkat çeken bir jest yaptı. Bu sembolik hareket, Ankara kulislerinde yeni bir siyasi dönemin habercisi olarak değerlendirildi. Ancak asıl yankı uyandıran, Bahçeli’nin 22 Ekim’deki grup toplantısında yaptığı açıklamalardı.

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın geçmişte dile getirdiği “Türkiye’ye dönünce hizmet edeceğim” sözlerini hatırlatan Bahçeli, Öcalan’a örgüt mensuplarına silah bırakıp teslim olmaları yönünde açık bir çağrı yapma sorumluluğu düştüğünü ifade etti. Bahçeli’nin bu çıkışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da “Hep beraber terörün olmadığı bir Türkiye’yi inşa edelim” sözleriyle desteklendi.

Bu açıklamaların hemen ardından, 23 Ekim’de DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, 43 ay aradan sonra İmralı’ya giderek Abdullah Öcalan ile görüştü. Görüşmenin ardından Ömer Öcalan, Meclis’te yaptığı açıklamada, amcası Abdullah Öcalan’ın “Bu sorunu diyalog yoluyla çözebiliriz” mesajını ilettiğini aktardı.

Meclis’te bütçe ve komisyon çalışmalarının yoğunluğu nedeniyle grup toplantılarına ara verilirken, Bahçeli 22 Aralık’ta bir kez daha DEM Parti’ye çağrıda bulundu. DEM Parti’nin “Türkiye partisi” olması gerektiğini vurgulayan Bahçeli, aynı konuşmasında İmralı görüşmelerine de atıfta bulunarak, “Ortak gelecek ideali açıklanmalıdır” dedi.

Sürecin en önemli dönemeçlerinden biri, 28 Aralık’ta gerçekleşti. Abdullah Öcalan ile Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder’den oluşan heyet 9 yıl aradan sonra İmralı’da bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından yapılan yazılı açıklamada, Öcalan’ın kamuoyuyla paylaşılan 7 maddelik bir çağrısı dikkat çekti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN