KARAR, Ak Partili belediyelere giden 45 milyonluk desteklerin belgelerine ulaştı. Dekontlarda 'bağış' yazıyor

KARAR, Ak Partili belediyelere giden 45 milyonluk desteklerin belgelerine ulaştı. Dekontlarda 'bağış' yazıyor

İBB Başkanı İmamoğlu, iktidarın 31 Mart yerel seçimleri öncesinde İstanbul’daki 24 AK Partili belediyeye 45’er milyon lira aktardığını söyledi. Çarpıcı iddianın belgelerine KARAR ulaştı. Üsküdar, Çekmeköy ve Şile’ye gönderilen paranın belgesinde ‘Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’ yazıldığı görüldü. Aktarılan devasa kaynağın açıklama kısmında ‘Bağış’ yazılması ise dikkat çekti.

SEMA KIZILARSLAN

İBB Başkanı İmamoğlu, geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı’nın gündeme getirdiği ‘SGK borçları’ tartışmasına cevap verdiği açıklamasında, iktidarın kamu kaynağını kullanarak seçim çalışması yaptığına dair konuyu gündeme getirdi. 31 Mart öncesinde Cumhurbaşkanlığı kanalıyla İstanbul’da AK Partili 24 ilçe belediyesine 45’er milyon TL’lik seçim yardımı yapıldığını söyledi. Paranın bir tek Cumhur İttifakı ortağı olan MHP’nin elindeki Silivri’ye verilmediği görüldü.

PARAYI GÖNDEREN ‘STRATEJİ VE BÜTÇE BAŞKANLIĞI’

31 Mart’tan sonra çoğu CHP’nin kazandığı belediyelere aktarılan 45’e milyonun belgesinde ‘Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’ yazıldığı görüldü. Devlet bankaları aracılığıyla havale olarak aktarılan paranın açıklama kısmında ‘Bağış’ tanımının yapılması ise dikkat çekti. KARAR’ın ulaştığı bazı eski AK Partili başkanlar iddiayı kabul etmezken, CHP’li Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Bahçetepe, Tuzla Belediye Başkanı Bingöl ve Üsküdar Belediye Başkanı Dedetaş, aktarılan kaynağı doğruladı.

'BİZE İMZA VERMİYOR KENDİ BELEDİYELERİNE PARA AKTARIYOR'

İmamoğlu “Çekmeköy Belediyesi, 45 milyon lira istiyor. Benim aklıma gelmez Cumhurbaşkanlığı’ndan yardım istemek. Biz, ancak metro yapmak için bir imza isteriz. Sigorta borcu 100 milyon lira olan belediyeye geri ödemesiz 45 milyon lira niye ödeniyor?” dedi.

1508krt01a-tum.jpg

‘KÜLLİYE’DEN AK PARTİLİ BELEDİYELERE SEÇİM BAĞIŞI

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’daki AK Partili belediyelere 31 Mart öncesi seçim kampanyası için 45’er milyon TL gönderildiğini öne sürdü. Eski başkanlar, para aldıkları yönündeki iddiayı yalanlarken Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından yapılan yardımın belgelerine KARAR ulaştı. Aktarılan kaynağın açıklama kısmında ‘Bağış’ yazması dikkat çekti.

belge1.jpg
19.01.2024 ÜSKÜDAR BELEDİYESİ

KARAR’ın ulaştığı dekont bilgilerine göre, 31 Mart’tan iki ay önce Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’ndan o dönem AK Parti’de olan Üsküdar Belediyesi’ne 45 milyon TL “Çeşitli Gelir” açıklamasıyla gönderilmiş.

belge2.jpg
02.01.2024 ŞİLE BELEDİYESİ
belge3.jpg
07.02.2024 ÇEKMEKÖY BELEDİYESİ

Hükümetin yerel yönetimlerin prim borçlarının tahsiline yönelik yaptığı çalışma, “muhalif belediyelerin hizmet etmesini engellemek amaçlı” diye eleştirilmişti. Konuyla ilgili 3 Ağustos’ta açıklamalarda bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu “Cumhurbaşkanlığı, tüm AK Partili belediyelere seçimden önce 45 milyon lira hibe para göndermiş. Sadece MHP’li diye Silivri’ye göndermemişler. Ortaklarına bile vermiyorlar. Trajikomik gerçekten. Partizanlık bu ülkedeki en kötü şeylerden biri” ifadelerini kullandı. KARAR, hem eski AK Partili hem yeni CHP’li belediye başkanlarına bu iddiaları sordu.

"GELDİ AMA BAŞKA YERDEN"

2014-2024 arası iki dönem Üsküdar’ı yöneten Hilmi Türkmen, İmamoğlu’nun “yalan” söylediğini öne sürerek “Böyle bir şey yok. Eski seçim döneminde böyle bir hibe yardımı olmuştu ama bu dönem olmadı. Yalan söylüyorlar, insanlar da inanıyor. En azından siz aradınız, kimse arayıp doğru mu yanlış mı diye bile sormuyor. Bahsettikleri para yardımını ben görmedim” dedi.

Eski AK Partili Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta da Türkmen’in söylediklerini onayladı ve “Bize ulaşan böyle bir para yok. Belediye kaynakları kendilerinde. Varsa belgeleri çıkarsınlar” karşılığını verdi. Eski Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı diğer eski başkanlar gibi Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’ndan herhangi bir destek almadıklarını belirtti. Yazıcı “Böyle bir şey yok. İller Bankası’ndan almıştık ama bakanlıklardan bize para gelmedi” diye konuştu.

31 Mart sonrası koltuğa oturan CHP’li Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Hakan Bahçetepe, Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl ve Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, iddiayı doğruladı. Başkan Bingöl “Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’ndan değil ama Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan 45 milyon TL’lik bir para gelmiş” ifadesini kullandı. Sinem Dedetaş, Üsküdar’a da söz konusu hibenin yollandığını aktardı.

İŞ ADAMLARINDAN DA DESTEK

Hibeyi gazetemize değerlendiren CHP Grup Başkanvekili ve hukukçu Gökhan Günaydın, belediyelere gönderilen dekontlu yardım dışında “örtülü olarak” da yollanan paralar olabileceğine dikkat çekti: “İstanbul’da 39 ilçe belediyesi var. Yerel seçimden önceki dağılımına şöyle bakabiliriz: 14’ü CHP’li, 1’i MHP’li, 24’ü de AKP’li... Bu 45’er milyon lira yalnızca AKP’li belediyelere yollanmış. CHP’li belediyelere zaten yok. Ancak işin ilginci, tek MHP’li belediye olan Silivri’ye de yok. Bunlar resmi kaynaklardan gönderilen paralar. Siyasetin finansmanı denilen bir şey var. Açıktan para alma ve para verme, AKP’nin siyaset finansmanı düzeninin vakayı adiyesi. Bu bağlamda bu arkadaşlar da hem bazı harcaması denetlenmeyen ve hesabı sorulamayan fonlardan hem örtülü ödeneklerden bu parayı almış olabilirler. İlaveten açıktan iş adamları da görevlendirilmiştir.”

ESKİ BAŞKAN HİLMİ TÜRKMEN’E SUÇ DUYURUSU

31 Mart’ta CHP’ye geçen Üsküdar Belediye Başkanlığı, AK Partili eski başkan Hilmi Türkmen hakkında “birden çok kez görevi kötüye kullanmak” ve “edimin ifasına fesat karıştırmak” suçlarından dava açılması istemiyle suç duyurusunda bulundu. İstanbul Anadolu Adliyesi Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulan suç duyurusu dilekçesinde Kalyon İnşaat’la yapılan sözleşmelerin dışına çıkıldığı ileri sürülerek “Satış gelirleri üzerindeki denetim, kontrol ve tasarruf belediyedeyken yüklenici firmaya terk edilmiştir. Yüklenicinin belediyeye ödeyeceği yüzde 45 satış toplam geliri payı karşılığı olarak öngörülen 395 milyon 325 bin lira + KDV’nin 375 milyon 282 bin + KDV’ye indirilerek revize edilmesi de belediye aleyhine kamu zararına neden olmuştur” denildi. Başvuruda, eski Başkan Türkmen’in 2014 ile 2024 yılları arasında Üsküdar Belediye Başkanlığı görevini yürüttüğü hatırlatıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (23)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
23 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN