Bu taşların değeri milyonları buluyor! Duyanlar Türkiye'nin her yerinden göndermeye başladı! Adeta orada taş birikti! Eğer böyle bir taş bulursanız...
Son yıllarda artan meteor yağmurları, gök taşlarına olan ilgiyi artırdı. Değeri milyonlarca lirayı bulabilen bu taşları sıradan taşlardan ayırt etmek oldukça zor. Türkiye’nin dört bir yanından vatandaşlar, gök taşı olabileceğini düşündükleri taşları İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümüne götürüyor.
VATANDAŞLAR GÖK TAŞI OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜKLERİ TAŞLARI İNCELİYOR
İstanbul Üniversitesi’ne gelen vatandaşlar, taşlarını ya da taşların fotoğraflarını akademisyenlere göstererek bilgi alıyor. Akademisyenler ve öğrencileri, taşların dış görünümünü inceleyip çeşitli testler yaparak sonuçlara ulaşıyor.
Bugüne kadar incelenen taşların hiçbirinin gök taşı olmadığı belirlenmiş olsa da, vatandaşlar tarafından bırakılan taşlar öğrencilerin eğitiminde kullanılıyor. Üniversitedeki tek gerçek gök taşı, 1964 yılında Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine düşen meteorun üç parçasından biri olarak dikkat çekiyor.
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Hüseyin Esenoğlu, gök taşı tespitiyle ilgili detayları paylaştı. Esenoğlu, vatandaşların sosyal medya ve haberlerden etkilenerek kendilerine başvurduğunu belirtti.
Esenoğlu, sıradan taşlarla gök taşlarını ayırt etmenin bilgi ve deneyim gerektirdiğini ifade etti. Türkiye’nin her yerinden ve yurt dışından kendilerine taş gönderildiğini söyleyen Esenoğlu, gelen taşların fotoğraflarını inceleyerek gök taşı olup olmadığını belirleyebildiklerini açıkladı.
TAŞLAR EĞİTİME KATKI SAĞLIYOR
Vatandaşlar tarafından getirilen taşların çoğu gök taşı çıkmamakla birlikte, bu taşlar öğrencilerin eğitiminde kullanılıyor. Esenoğlu, kendilerine gönderilen taşların hepsini incelediklerini ve vatandaşları mutlaka bilgilendirdiklerini belirtti.
Gök taşlarının yüzeyinde ince yanık bir kabuk bulunması, kenarlarının törpülenmiş olması ve mıknatıs tarafından çekilebilmesi gibi özelliklere sahip olduğunu belirten Esenoğlu, ön testleri geçen taşların laboratuvarda detaylı olarak incelendiğini söyledi.
ÇANAKKALE METEORUNUN BİLİMSEL ÖNEMİ
Çanakkale’ye düşen meteor parçasının 1964 yılından beri üniversitede korunduğunu belirten Esenoğlu, bu taşın bilimsel araştırmalar için büyük önem taşıdığını vurguladı. NASA’nın da incelediği bu meteor parçasında 68 oksit element ve yaşamla ilgili karbondioksit ile amino asit örneklerinin bulunduğunu açıkladı.
Esenoğlu, gök taşlarının güneş sisteminin 4,5 milyar yıl önceki oluşumuna dair bilgi taşıdığını ve bilimsel olarak çok değerli olduğunu ifade etti. Gök taşı bulduğunu düşünen vatandaşların kendilerine başvurabileceğini belirten Esenoğlu, "Sizin de bulduğunuz şey gök taşı ise lütfen bize bir parçasını verin, onu tüm dünyaya isminizle beraber duyuralım. Bilim dünyasına bir katkımız olsun." ifadelerine yer verdi.