Danıştay, Süleyman Soylu döneminde İçişleri Bakanlığı'nın İBB'nin satın aldığı Fatih Sultan Mehmet tablosuna ilişkin başlattığı incelemeyle ilgili kararını verdi. Karara göre, tablo orijinal ve alımda kamu zararı oluşmadı.
Danıştay, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) tartışmalara sebep olan 2020 yılında Londra'daki Christie’s Müzayede Evi’nden satın aldığı Gentile Bellini’nin atölyesinden çıkan Fatih Sultan Mehmet tablosuna ilişkin incelemeyi sonuçlandırdı. Kararda, tablonun orijinal olduğu ve kamu zararının olmadığı hükmüne varıldı. Bu kararla birlikte Süleyman Soylu döneminde İçişleri Bakanlığı’nın başlattığı soruşturma süreci de son bulmuş oldu.
TARTIŞMALI SATIN ALMA: TABLO İSTANBUL’A GETİRİLDİ, İHBAR GELDİ
Fatih Sultan Mehmet’in orijinal tablosu, 25 Haziran 2020’de Londra’da düzenlenen açık artırmada, İBB yetkilileri tarafından 7.9 milyon TL’ye satın alınarak İstanbul’a getirildi ve İBB Başkanlık binasında sergilenmeye başlandı. Ancak tablo İstanbul’a getirildikten kısa süre sonra, bir vatandaşın yaptığı “tablo sahte” ihbarı ile süreç karmaşık bir hal aldı. İhbar dilekçesinde, İngiltere’nin daha önce Türkiye’den çalınan tabloları yüksek fiyatlarla geri sattığına dair iddialar yer alırken, tablonun gerçek olup olmadığının kontrol edilip edilmediği sorusu da gündeme taşındı.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İNCELEME BAŞLATTI
10Haber'den Furkan Karabay'ın haberine göre; İçişleri Bakanlığı, Süleyman Soylu’nun bakanlığı döneminde, tabloya yönelik sahte ihbarı üzerine ön inceleme başlattı. Bu süreç, yerel mahkemenin İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında verdiği ve istinafa taşınan siyasi yasak ve 2 yıl 7 ay hapis cezası kararının ardından yeniden alevlendi. Bu gelişmelerin ardından, Fatih Sultan Mehmet tablosunun satın alımıyla ilgili olarak müfettiş görevlendirildi.
Görevlendirilen müfettiş, Mülkiye Başmüfettişi Arif Yıldırım oldu. Yıldırım, daha önce konuyla ilgili yaptığı üç incelemede de herhangi bir olumsuzluğa rastlamadığını rapor etmişti. Ancak, 2022’de İçişleri Bakanlığı tarafından ikinci bir inceleme daha başlatıldı.
DANIŞTAY: TABLONUN ORİJİNALLİĞİ KANITLANDI, SORUŞTURMA İZNİ KALDIRILDI
İBB yetkilileri, tabloya yönelik devam eden soruşturma ve ikinci inceleme sürecine karşı Danıştay’a itirazda bulundu. Danıştay Birinci Daire, İBB Dış İlişkiler Daire Başkanı Mehmet Alkanalka’nın müzayedeye çevrimiçi katılarak tabloyu İstanbul’a kazandırdığını ve tablonun orijinal olduğunun tespit edildiğini belirtti. Kararda, müzayede süreci ve ödeme işlemleri dahil, tablonun satın alımında herhangi bir kamu zararının oluşmadığına dikkat çekildi.
27 Mart’ta oybirliğiyle alınan kararla, dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun imzasıyla Mehmet Alkanalka ve Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu İBB yetkilileri hakkındaki soruşturma izni kaldırıldı.