Iğdır’da coğrafi işareti bulunan ve ‘sarı altın’ olarak bilinen meyvenin hasadı başladı. Dallardan özenle toplanan meyveyi Rusya, Azerbaycan, Gürcistan tonla alıyor. İşte bereketli hasadın detayları…
Iğdır’da ‘sarı altın’ olarak bilinen coğrafi işaretli kayısılarda yeni hasat zamanı geldi çattı. Bu yıl ki hasadın geçen yıla göre daha az olmasına rağmen kaliteli ürünler elde ettiklerini söyleyen kayısı tüccarı Erdal Savaş, "Bu yılki kayısı hasadımız geçen yıla göre daha az olsa da kaliteli ürünler elde ettik. Topladığımız kayısıları Rusya, Azerbaycan, Gürcistan gibi ülkelere ihraç ediyoruz. Toplanan kayısılar soğuk hava depolarında bekletildikten sonra termokontrollü araçlarla yurt dışına gönderiliyor. Iğdır kayısısı, sofralık olarak tüketilen bir çeşittir ve Malatya kayısısının lezzetiyle bilinir. Bu kayısının sağlık açısından da önemi büyük; C vitamini deposudur. Iğdır kayısısının ekonomiye katkısı önemlidir ve döviz getirir" ifadelerini kullandı.
2 BİN TONLUK İHRACAT HEDEFLENİYOR
Bir başka kayısı tüccarı ise ihracat hedeflerinden bahsederek, "Bu yıl rekoltelerimiz oldukça iyi. Yurt dışına büyük miktarda kayısı gönderiyoruz. Grup olarak 2 bin tonluk bir ihracat hedefliyoruz ve diğer ihracatçıları da dikkate aldığımızda bu yıl toplamda 10 bin ton ihracat yapmayı planlıyoruz" dedi.
SADECE IĞDIR’DA YETİŞİYOR “ŞALAK KAYISISI” DENİYOR
Iğdır Tarım İl Müdürü Ahmet Tingiş de kayısı üretimiyle ilgili şu açıklamaları yaptı:
"Iğdır'da meyvecilik önemli bir gelişme gösteriyor. İlimiz, ülkemizin kayısı üretiminde önemli bir paya sahiptir. Yıllık ortalama 40 bin ton kayısı üretimiyle ülkemizin en fazla kayısı üreten dördüncü ilidir. Iğdır Kayısısı (Şalağı), dünya çapında tanınan ve sadece Iğdır'da yetişen bir çeşittir. Şalak çeşidinin sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Bu yıl da yaklaşık 40 bin ton üretim beklenmektedir."