Aydın’da yılın en çok beklenen hasatlarından biri başladı. Bölgeye özgü o meyve dalında kendiliğinden kuruyor altın gibi parlıyor. İşte, dünyanın birçok noktasına ihraç edilen o meyvenin hasadı…
Aydın, incirin başkenti olarak biliniyor ve yaklaşık 40 bin hektarda üretim yapılıyor. Üretilen 190 bin ton incir'in bir kısmı taze olarak tüketiliyor. Ancak, kurutulan incirlerin yaklaşık 70 bin tonu, önemli bir kısmı çok sayıda ülkeye ihraç ediliyor. Bu yıl, Nazilli, Kuyucak, Köşk ve Germencik başta olmak üzere birçok ilçede kuru incir hasadı erken başladı.
Gün aydınlanmadan evlerinden çıkan işçiler, dalından kuruyarak düşen incirleri tek tek topluyor. Toplanan incirler, sergide güneş altında 4 gün bekletildikten sonra işleme merkezine götürülüyor ve burada kalitesine göre ayrılarak pazara sürülüyor.
BU YIL HASAT ERKEN BAŞLADI
Nazilli Ziraat Odası Başkanı Yahya Anlıak, Aydın’daki incir hasadının bu yıl 20-25 gün erken başladığını açıkladı. Mevsim normallerinin üzerindeki sıcakların etkisiyle incirler erken olgunlaştı. Anlıak, “Aydın'da kuru incirin olmasının başlıca sebepleri akşamları deniz yelinin, sabahları poyraz yelinin esmesidir. Hem aşırı sıcaklar hem de poyrazın çok esmesinden dolayı hasadımız erkene çekildi. Ama kalitemiz geçen yıllara göre gerçekten çok güzel” dedi.
Sıcak hava, incir ağaçlarının kurumasına ve incirlerin dalda erken kurumasına yol açtı. Bu durum, rekoltede bir düşüş beklentisi oluşturuyor. Anlıak, “30 yıldır böyle sıcak görmedim. Buna rağmen dünyaya Aydın'ın incirini tattırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Sabahın ilk ışıklarıyla başlayan mücadele 13.00'e kadar devam ediyor” şeklinde konuştu.
EN BÜYÜK ÖZELLİĞİ DALINDA KURUMASI
Sarı lop incir'in en büyük özelliği, dalında kurumasıdır. Yere düşen incirler toplandıktan sonra sergiye gidiyor. Ağacında tazeyken toplayıp kurutma işlemi yapılması mümkün değil. Anlıak, “Sarı lop incirin en büyük özelliği dalında kurumasıdır. Yere düşen incirleri topluyoruz, sonra sergiye gidiyor” dedi.
Hasadın erken başlaması nedeniyle, ihracat izninin de erkene çekilmesi gerektiğini belirten Anlıak, bunun çiftçilerin mağdur olmaması ve ekonominin zarar görmemesi açısından önemli olduğunu vurguladı.
Üreticilerden Yasin Arı, bu yılki hasadın üç hafta erken geldiğini belirterek, “İncirler tonaj olarak geçen seneye göre daha az ama kalite olarak daha güzel” dedi. Erken hasadın kaliteyi artırdığı, ancak toplam tonajda bir düşüş yaşandığı ifade ediliyor.
Aydın'da incir hasadı bu yıl erken başlamış olsa da, kaliteli ürünler elde edilmesi çiftçiler ve ihracatçılar için umut verici bir durum oluşturuyor.