Çukurova Havalimanı'nın ihalesini alan şirketin sözleşmesi yargıya taşınıyor: Tek kalemde 2 milyar liralık kıyak

Çukurova Havalimanı'nın ihalesini alan şirketin sözleşmesi yargıya taşınıyor: Tek kalemde 2 milyar liralık kıyak

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, yeni açılan Çukurova Havalimanı'nı işleten şirkete usulsüz olarak yaklaşık 2 milyar 163 milyon TL ek maliyet artışı ödendiğini ifade etti. Yavuzyılmaz, bu konuda CHP'nin suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde hizmete açılan Çukurova Havalimanı, Adana ve Mersin başta olmak üzere çevre bölgelerdeki yolculara hizmet vermeye başladı. Ancak, bu büyük yatırımın arkasında tartışmalar da eksik değil. CHP, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, havalimanını işleten şirkete usulsüz bir şekilde ilave maliyet artışı yapıldığını iddia etti.

ŞAKİRPAŞA HAVALİMANI TARİHE KARIŞTI

Çukurova Havalimanı’nın açılmasıyla birlikte, Adana’nın 87 yıldır hizmet veren tarihi Şakirpaşa Havalimanı kapılarını kapattı. Bölgedeki yeni havalimanı projesi, yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilmiş ve bölgedeki ulaşımı kolaylaştırma amacı taşımıştı. Ancak, havalimanını işleten şirkete yapılan ödemelerle ilgili ortaya atılan iddialar, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

YAVUZYILMAZ: DEVASA TUTARLAR USULSÜZ ÖDENDİ

Deniz Yavuzyılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Çukurova Havalimanı’nı işleten şirkete sözleşmeye aykırı olarak devasa tutarda bir ilave maliyet artışı ödendiğini belirtti. CHP’li milletvekili, bu durumun hem ihale şartlarını değiştirdiğini hem de kamu kaynaklarının israf edildiğini savunarak suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Resim

MALİYET ARTIŞI İDDİALARI

Yavuzyılmaz'ın iddiasına göre, Çukurova Havalimanı projesi için belirlenen maliyet 155 milyon Euro iken, yasal olarak izin verilen maliyet artışı oranı yüzde 20 ile sınırlıydı. Bu da toplam maliyeti 186 milyon Euro’ya çıkarmakta idi. Ancak, Yavuzyılmaz’ın paylaştığı bilgilere göre, şirketin beyan ettiği maliyet 244,5 milyon Euro’ya ulaşmış durumda ve bu fark, usulsüz bir şekilde devlete fatura edilerek şirkete ödenmiş. büyük bir soru işareti olarak durduğu vurgulandı.

Resim

BAKANLIK VE DHMİ NE DİYOR?

Yavuzyılmaz, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) 2023 Faaliyet Raporu'na dayanarak bu iddiaları gündeme getirirken, Bakanlık’tan gelen açıklamaların da tatmin edici olmadığını savundu. İlave maliyet artışının 25 yıllık işletme süresinin sonuna eklenmediğini ve şirketin Hazine’ye ödemesi gereken kira tutarından da düşülmediğini belirten Yavuzyılmaz, bu durumun ciddi bir kamu zararına yol açtığını ifade etti.

Resim

SUÇ DUYURUSU YAPILACAK

Deniz Yavuzyılmaz, bu usulsüzlüklerin ortaya çıkmasıyla birlikte ihale koşullarının değiştirildiğini ve bunun da yasalara aykırı olduğunu belirtti. CHP’nin bu konuda suç duyurusunda bulunacağını açıklayan Yavuzyılmaz, kamuoyunun da bu süreçte bilgi sahibi olmasının önemine vurgu yaptı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN