Nesli koruma altında tutuluyor ender de bulunsa Tokat'ta hasadı yapılıyor. Kilosu 5000 Euro'dan satılıyor çiçeğinden polenine kadar her şeyi kullanılıyor. Doğal bir antibiyotik olarak biliniyor yetiştirenin yüzü gülüyor.
Tokat'ta hasadı başlayan Akzambak çiçeği, üreticinin yüzünü güldürüyor. Nesli koruma altında olan ve nadir bulunan Akzambak çiçeğinin poleni boya yapımında kullanılırken yaprakları ise doğal bir antibiyotik olarak doğanın mucizevi etkilerini gözler önüne seriyor.
TOKAT'TA HASADI BAŞLADI
Çoğunlukla Asya ve Avrupa'nın ılıman iklimlerinde yetişen hoş kokusu ve göz alıcı renkleriyle bilinen Akzambak çiçeği, bahçe süslemelerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Pembe, sarı, kırmızı ve mor renkleri ile renk cümbüşü sunan Akzambak çiçeği, faydaları ile adından söz ettiriyor.
Başta görselliği ile etkileyen ve hoş kokusuyla mest eden Akzambak, park ve bahçe düzenlemelerinde estetik görünüm sağlaması amacıyla kullanılıyor. Çiçekleri ile birlikte toprakları da besleyen Akzambak çiçeği, Toprak erozyonunu önlerken bitki örtüsünü zenginleştirmektedir. Akzambak Çiçeğinin bazı türleri tıbbi amaçlarla kullanılırken Asya mutfağında yemeklere lezzet katan ve sağlık açısından son derece yararlı olarak bilinen bir antioksidan olarak kullanılıyor.
ÜLKELERİN SEMBOLİK ÇİÇEĞİ
Akzambak çiçeği birçok kültürde sembolik anlamlar taşımaktadır. Japon kültüründe saflık ve masumiyeti simgeleyen Akzambak çiçeği, Çin kültüründe refah ve bolluğu temsil etmektedir. Mitolojik olarak baktığımızda ise Akzambak çiçeği önemli bir rol üstleniyor. Görsel güzelliğinin yanı sıra sağlık açısından faydaları ile bilinen bu çiçek tıbbi ve sembolik anlamlarda farklı güzellikleri de beraberinde getiriyor.