Yıllardır tükettiğiniz o mantıları bir kenara bırakın. Ağzına atan şaştı kaldı. Mantıyı öyle bir malzemeden ürettiler ki namı tüm Türkiye'yi kasıp kavurdu. Mantıyı çeşitlendirelim derken bambaşka bir lezzete dönüştürdüler. İşte mantının en farklı hali…
Karadeniz denildiğinde birçok kişinin aklına tabii ki de balık lezzetleri geliyor. Sinop'ta kooperatif üyesi kadınlar tarafından üretilen bu mantılar bildiğiniz tüm mantılardan çok daha farklı bir lezzet sunuyor. Kıyma, patates, peynirle yapılan mantıları duyduk da balık mantısını daha önce kimse yapmamıştı. Sinop'ta kooperatif üyesi kadınlar meşhur Sinop mantısını çeşitlendirmek için balıklı mantı yapmayı tercih etti. Kıyma haline getirilen balık iç dolgu olarak kullanılırken Lezzeti de herkesi farklı bir boyuta taşıyor. Coğrafi işaretli Sinop mantısı balık ile buluşunca ortaya çıkan lezzet de kentte düzenlenen festivalde lezzet severlerin beğenisine sunuldu.
BALIKTAN MANTI YAPTILAR
1 santimetre kalınlığında açılan hamurları yarısı cevizli yarısı Sarımsaklı yoğurtla servis ettikleri Türkiye'nin meşhur coğrafi işaretli Sinop mantısı balık ile bir araya gelince lezzet patlaması yaşadı. Sinop Kadın Emeğini Kalkındırma Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi bünyesinde bulunan kadınlar levrek balığından yapılan mantıları kentte düzenlenen festivalde lezzet Tutkunları ile buluşturdu. Lakerda Festivali’nde ilk kez balık tutkunlarının beğenisine sunulan balık mantısına talep üzerine talep yağıyor.
Sinop Kadın Emeğini Kalkındırma Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Funda Akalın, Sinop'un mantıları ile meşhur bir şehir olduğunu vurguladı. Kendisi ziyaret edenlerin mantıyı tatmadan ayrılmadığını dile getiren Akalın, şehrin meşhur lezzetinin bir de balık ile buluştuğunda neler ortaya çıkabileceğini merak ederek bu işe giriştiklerini söyledi.
Lakerda Festivali'nde katılımcıların beğenisine sunulan balık mantısı yoğun bir ilgi ile karşılandı. Sinop'un meşhur 2 lezzeti bir araya gelince neler olabileceğini merak eden girişimci kadınlar ortaya çok hoş bir lezzetin çıktığını söyledi.
SİNOPLULARIN UMUT VADEDEN LEZZETİ
Festivalde yapılan sunumların ardından mantı için olumlu dönüş aldıklarını dile getiren Akalın, "Tadanların geri dönüşü çok güzeldi. Gelen misafirlerimiz bir kez tattıktan sonra tekrar tekrar gelip yedi. Çok güzel olumlu dönüşler olunca bize de umut oldu. Hala devam ediyoruz üretime. Stoklarımız var. Yazın gelecek misafirlerimiz arzu ederlerse tadına bakabilecekler." dedi.
BALIK MANTISI NASIL YAPILIYOR?
Diğer mantılara göre farklılık gösteren balık mantısının hamurunun da biraz daha farklılık gösterdiğini dile getiren Akalın, balığı temizleyip fileto haline getirdikten sonra kılçıklarının ayıklanıp kıyma haline getirildiğini aktardı. Hamurunun normal mantılara göre birazcık daha farklılık gösterdiğini dile getiren Akalın katlamasının normal Sinop mantısı şeklinde yapıldığını söyledi. Mantı yapımında levrek kullanılmasının nedeninin koku yapmaması olduğunu dile getiren Akalın, "Bu tür şeylerde levrek ve somon tercih ediliyor. Koku olmadığı için balık kokusunu almıyorsunuz mantının içinde. Dolasıyla biz levreği tercih ettik. Hem balık kokusu yok hem de eti beyaz. Görüntüsü de daha hoş. O yüzden levreği tercih ettik.” ifadelerini aktardı.