CHP'li milletvekili Alp'ten 16. madde tepkisi: Otoriter rejimin yasal altyapısını oluşturur

CHP'li milletvekili Alp'ten 16. madde tepkisi: Otoriter rejimin yasal altyapısını oluşturur

TBMM Adalet Komisyonu’nda, AK Parti’nin hazırladığı yargı düzenlemelerini içeren torba yasa teklifi görüşülmeye başlandı. "Etki ajanlığı" suçunu tanımlayan 16. madde ve başsavcıvekilliği atamalarını içeren 14. madde tartışmaların odağında yer aldı. CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, komisyondaki konuşmasında, 16. maddenin tekliften çıkarılmasını talep ederek bu maddelerin hukuku siyasallaştırarak otoriter bir rejimin zeminini hazırlayabileceğini savundu.

TBMM Adalet Komisyonu, AK Parti’nin hazırladığı yargıya ilişkin yeni düzenlemeleri içeren torba yasa teklifini ele almaya başladı. Görüşmelerde öne çıkan maddelerden biri, kamuoyunda “etki ajanlığı” olarak adlandırılan 16. madde ve bölge adliye mahkemelerinde başsavcıvekilliği atamalarına ilişkin 14. madde oldu. Tartışmalı maddeler, muhalefet milletvekilleri tarafından eleştirilere hedef oldu. Özellikle CHP milletvekilleri, teklifin bu maddelerinin toplumsal muhalefet üzerinde baskı oluşturabileceği uyarısında bulundu.

“TARİHİ BİR HATA OLUR”

CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, komisyonda yaptığı konuşmada, 16. maddenin tekliften çekilmesi gerektiğini savundu. Alp, söz konusu maddenin toplumsal baskı yaratma riskine işaret etti ve bu düzenlemenin Türk Ceza Kanunu'nda yeni bir casusluk suçu yaratmayı amaçladığını belirtti. Alp, hukukun siyasallaşmasını eleştirerek bu maddelerin, otoriter bir rejimin yasal altyapısını oluşturabileceğini dile getirdi ve “Bu maddeler, sadece toplumsal muhalefeti baskı altına almak için araç haline getirilebilir” dedi.

“SİYASİ İKLİM DEĞİŞTİ”

Alp, komisyondaki konuşmasında, bu düzenlemenin Mayıs ayında gündeme geldiğini ancak aradan geçen sürede Türkiye’deki siyasi atmosferin değiştiğini vurguladı. Alp, dönemin Başbakanı tarafından yürütülen Oslo görüşmelerine değinerek, geçmişte terör sorununun müzakere yoluyla çözülmeye çalışıldığını hatırlattı ve şimdi getirilen düzenlemenin, o dönemin ruhuna aykırı olduğunu ifade etti.

Alp, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarla teklifin içeriği arasında büyük bir çelişki olduğunu savundu. Bu çelişkinin ortadan kaldırılması gerektiğini söyleyen Alp, hükümetin ya hukukun gereğini yaparak maddeyi geri çekmesi ya da otoriter bir rejim yaratacak yasaları uygulamaya sokmaması gerektiğini belirtti. Alp, bu düzenlemelerin kabul edilmesi durumunda, “etki ajanlığı” suçlamasıyla toplumsal muhalefetin

“TEKLİFİN GERİ ÇEKİLMESİ GEREKİYOR”

CHP’li vekil, teklifin içeriğine ilişkin eleştirilerini sürdürerek, Adalet Bakanı ve komisyon başkanına, 14. ve 16. maddelerin geri çekilmesi çağrısında bulundu. Bu maddelerin kabul edilmesinin, Türkiye’deki demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne zarar vereceği uyarısında bulunan Alp, muhalefetin önerilerinin dikkate alınarak teklifin yeniden düzenlenmesi gerektiğini savundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN