CHP'li Barut'tan iktidara pamuk çağrısı: 'Pamukta fiyat 30 lira ve üstünde olmalı'

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, pamuk hasadının yaklaştığı bu günlerde üretim maliyetlerinin 27 lira seviyesine ulaştığını belirterek, pamuk alım fiyatlarının en az 30 lira ve üzerinde olması gerektiğini vurguladı. Barut, ayrıca pamuk destekleme priminin 5 lira olarak artırılmasını talep etti.

CHP'li Barut, Çukurova bölgesindeki bir pamuk tarlasından yaptığı açıklamada, pamuk üreticilerinin endişeli olduğunu ve maliyetlerin altında seyreden pamuk fiyatlarının üreticileri mağdur ettiğini ifade etti.

Son yıllarda pamuk ekim alanlarının yarı yarıya azaldığını belirten Barut, 1998-1999 yıllarında 760 bin hektar olan pamuk ekim alanlarının bugün 350 bin hektara düştüğünü, Adana’daki ekim alanlarının ise 3.5 milyon dönümden 150 bin dekara gerilediğini söyledi.

Barut, pamuk ve pamuk üreticisinin kaderinin her geçen yıl daha da kötüleştiğine dikkat çekerek, AK Parti iktidarı döneminde yapılan 30 milyar dolarlık pamuk ithalatına da değindi.

“Yurt dışına 2 milyar dolar ödeniyor, fakat kendi üreticimize gerekli destek verilmedi” diyen Barut, bu yıl pamuk üretiminin maliyetinin 27 lira civarında olduğunu ve serbest piyasada pamuk fiyatlarının 19-20 lira arasında seyrettiğini söyledi.

Bu durumun üreticiler açısından “idam” anlamına geldiğini belirten Barut, hükümete çağrıda bulunarak, pamuk alım fiyatlarının 30 liranın üzerine çıkarılmasını ve destekleme priminin en az 5 lira olarak belirlenmesini istedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN