CHP lideri Özel: AK Parti iktidarında çiftçinin borcu 300 kat arttı

CHP lideri Özel: AK Parti iktidarında çiftçinin borcu 300 kat arttı

Manisa'da çiftçilerin yaşadığı sorunlar için vatandaşlarla bir araya gelen CHP lideri Özel, "Adalet ve Kalkınma Partisi iktidar olduğunda çiftçilerin borcu 2,4 milyardı. 2,4 milyardan 700 milyara, borç 300 kat arttı" dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, çiftçilerin sorunlarını dile getirmek için Manisa'nın Turgutlu ilçesinde miting düzenledi.

CHP lideri Özel, çiftçilerin borçlarına işaret ederek "Adalet ve Kalkınma Partisi iktidar olduğunda çiftçilerin borcu 2,4 milyardı. 2,4 milyardan 700 milyara, borç 300 kat arttı. Tarım Kanunu gereğince, milli gelirin yüzde 1'i çiftçiye destek olarak verilecekti. Bu kanun çıktığından bugüne kadar ödenmeyen hakkınız 853 milyar TL. Size hakkınız olan 853 milyar TL verilmemiş, sizin bankalara 700 milyar lira borcunuz birikmiş. Size hakkınızı verseler bugün bankalara 1 TL borcunuz kalmayacak" ifadelerini kullandı.

'1 TL BORCUNUZ OLMAYACAKTI'

Özgür Özel'in konuşmasından satır başları şöyle:

"Adalet ve Kalkınma Partisi iktidara ilk geldiğinde Türkiye'de 2,8 milyon çiftçi vardı. 20 senede 500 bin çiftçi kaybolmuş. Nerede bu çiftçiler? Hepsi fabrikalarda iş arıyor.

Adalet ve Kalkınma Partisi iktidar olduğunda çiftçilerin borcu 2,4 milyardı. 2,4 milyardan 700 milyara, borç 300 kat arttı.

1kapak.jpg

Tarım Kanunu gereğince, milli gelirin yüzde 1'i çiftçiye destek olarak verilecekti. Bu kanun çıktığından bugüne kadar ödenmeyen hakkınız 853 milyar TL. Size hakkınız olan 853 milyar TL verilmemiş, sizin bankalara 700 milyar lira borcunuz birikmiş. Size hakkınızı verseler bugün bankalara 1 TL borcunuz kalmayacak. Çiftçiler her koşulda sizi aç bırakmadılar ama siz geldiniz onları açlığa, sefalete, iflasa sürüklüyorsunuz. Yazıklar olsun hepinize.

660 MİLYAR LİRAYI BİR KALEMDE SİLDİLER ÇİFTÇİNİN FAİZİNİ SİLEMİYORLAR

Çiftçilerin borçlarının faizlerinin silinmesini öneriyorum kabul etmiyorlar. Sadece geçen sene 2024 yılı vazgeçilen kurumlar vergisi 660 milyar TL. Kim veriyor kurumlar vergisini? Çiftçi mi, emekli mi, çalışanlar mı veriyor? Kurumlar vergisini patronlar, şirketler, holdingler veriyor.

Onlara gelince 660 milyar lirayı bir kalemde sileceksin ama çiftçinin 700 milyar borcu var, faizini silelim diyince kaynak yok diyeceksin."

'ÇİFTÇİ ÖLDÜ, RUHUNA FATİHA'

Mitingin düzenlendiği alanın girişindeki traktörlerin üzerinde "Bankadan satılık traktör" yazıları yer aldı. Özel'in miting alanına girişi sırasında üzerinde "Çiftçi öldü, ruhuna fatiha" yazılı tabut taşındı.

ciftci2.jpg

Özgür Özel'e dert yanan çiftçiler, "Bu domates tarlada 1 lira. Domatesi sıkıp suyunu çıkardılar. Aynı bizim de suyumuzu çıkardılar. Patlıcanı böldüler, çiftçiyi de böldüler. Türkiye'yi de bitirdiler. Ben 34 yaşındayım, 10 senelik çiftçiyim. Çiftçilik hayatım bitti. Bu hükümetin politikası yüzünden ilaç, gübre, tohum, elektrik, su parası her şey pahalı. Artık çiftçilik yapamıyoruz, ziraat odası yok. Ziraat Odası bizim yanımızda değil, boşu boşuna aidat ödüyoruz. Allah razı olsun başımızda siz varsınız. Bizim babamız olarak siz geldiniz. Bir Allah'a güveniyoruz, bir de size güveniyoruz. 2-3 lira maliyeti var, markette 20-30 lira. Hayvanlarımız vardı, hayvanları sattık. Ortak patlıcan diktik, 300 bin lira zararla sezonu kapattık. İkimiz de bu sene çiftçiliği bırakıyoruz. Bu hükümetle çiftçilik yapılmaz. Fabrikaya girmek istiyoruz. Çiftçilikten bu hükümet yüzünden soğuduk. Traktörlere tekerlek alamıyoruz, traktörler hacizden bağlı. Traktörü 2017'de 17 bin liraya aldım şimdi tekerleğin lastiğini 25 bin liraya alamıyorum. Bizi kurtaracak olan siz varsınız, seçimi hızlandıralım. Hayvancılık öldü, kan ağlıyoruz" ifadelerini kullandı.

ciftci1.jpg

'SİZ YÜRÜYÜN BEN DE SİZİNLE YÜRÜRÜM'

Çiftçileri dinleyen Özel ise "Çiftçiler, köylüler ayaklandı ya bu çok kıymetli bir şey. İnşallah, siz böyle sesinizi duyurdukça... Siz yürüyün ben de sizinle yürürüm" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN