CHP İçişleri Bakanı'na Lübnan'dan gelecek göç dalgasını sordu: Geçici koruma süresini uzatacağınız doğru mu?

CHP İçişleri Bakanı'na Lübnan'dan gelecek göç dalgasını sordu: Geçici koruma süresini  uzatacağınız doğru mu?

İsrail'in Lübnan'a müdahalesinin yaklaşık bir milyon kişiyi yerinden edeceği ve bunun Türkiye'ye yeni bir göç dalgası başlatacağı belirtiliyor. Hükümetin ise yeni göçmenler için yönetmelik hazırladığı iddia edildi. Konuyu Meclis'e taşıyan CHP, İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya sorular yöneltti: "Olası göç dalgası karşısında ‘geçici koruma statüsü sürelerini uzatmaya’, ve ‘çalışma izni muafiyetlerini yumuşatmaya’ yönelik yeni yönetmelik hazırlıkları yapıldığı doğru mudur?”

İsrail’in Lübnan’a müdahalesinin, yaklaşık bir milyon kişinin yerinden edilmesine ve Türkiye’ye yeni bir göç dalgasının başlamasına yol açacağı iddiaları gündemde. Bu iddialara karşı hükümetin yeni bir yönetmelik hazırlığında olduğu belirtilirken, CHP konuyu Meclis'e taşıyarak İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya bazı sorular yöneltti. CHP'nin sorduğu sorular arasında, "Olası bir göç dalgası durumunda 'geçici koruma statüsü sürelerini uzatmayı' ve 'çalışma izni muafiyetlerini yumuşatmayı' planlıyor musunuz?" sorusu da yer aldı.

CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel, İsrail'in Lübnan’a saldırısı nedeniyle yaşanabilecek olası göç dalgasını gündeme getirdi. Yücel, TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, Lübnan Başbakanı Necip Mikati'nin "İsrail saldırısı nedeniyle ülkede 1 milyon kişi yer değiştirdi" açıklamasını hatırlattı ve hükümete yönelik önemli uyarılarda bulundu.

Yücel, önergesinde Türkiye'nin güneydoğu sınırındaki çatışma ortamının, büyük bir göç dalgasına neden olma ihtimalinin kamuoyunda ciddi endişe yarattığını ifade etti. Yeni bir göç dalgasının, Türkiye'nin mevcut ekonomik ve demografik yapısını daha da zorlayacağını belirterek, şu sözlere yer verdi:

"Olası bir göç dalgası, Türkiye'nin mülteci kampına dönüştüğü gerçeğini daha da derinleştirecektir. Nüfus artışı, işsizlik, kira ve gayrimenkul fiyatlarındaki yükseliş, toplumsal düzenin bozulması gibi sorunlar kaçınılmaz hale gelecektir. İçişleri Bakanı, bu konuda kamuoyunu acilen bilgilendirmelidir. Ülkemiz, kimsenin mülteci kampı değildir ve Türk milletinin kendi vatanında yabancılaşmasına izin vermeyeceğiz."

'ALINAN ÖNLEMLER ENDİŞELERİ GİDERMİYOR'

Yücel, Lübnan'dan Türkiye'ye yönelik olası bir göç dalgasına karşı alınan tedbirlerin yetersiz olduğunu belirtti. İstanbul-Beyrut uçuşlarının askıya alınması ve ardından iptal edilmesiyle göç dalgası ihtimalinin güçlendiğini ifade eden Yücel, hükümetin konuyla ilgili ivedilikle açıklama yapmasını talep etti. Ayrıca, Avrupa Birliği ile imzalanan 2016 Geri Kabul Anlaşması'nın yarattığı sorunların ve kontrolsüz mülteci artışının, bugün endişelenmek için yeterli iki neden olduğunu söyledi.

CHP Sözcüsü, ekonomik krizin derinleştiği Türkiye'de mülteci sayısının demografik ve sosyolojik yapıyı bozduğunu, suç oranlarının arttığını ve kayıt dışı istihdamın işsizliği yükselten başlıca nedenlerden biri haline geldiğini vurguladı.

GEÇİCİ KORUMA SÜRESİ VE ÇALIŞMA İZNİ MUAFİYETLERİ UZATILACAK MI?

Yücel, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya, son 3 ayda Lübnan'dan Türkiye'ye gelen kişi sayıları, bu kişilerin yaş dağılımı, hangi yollarla ülkeye giriş yaptıkları ve hava yolu sefer sayıları hakkında detaylı bilgi talep etti. Ayrıca, olası bir göç dalgası karşısında, 'geçici koruma statüsü sürelerinin uzatılması' ve 'çalışma izni muafiyetlerinin yumuşatılması' gibi yönetmelik hazırlıklarının yapılıp yapılmadığını sordu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN