Cerrahpaşa Hastanesi’nde ölümcül bakteri bulundu! Uzmandan 'salgın yapabilir' uyarısı

Cerrahpaşa Hastanesi’nde ölümcül bakteri bulundu! Uzmandan 'salgın yapabilir' uyarısı

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Prof. Dr. Murat Dilmener Hastanesi’nde farklı birimlerden alınan su örneklerinde ciddi akciğer enfeksiyonuna (lejyoner zatürresi), hatta ölümlere yol açabilen ‘legionella pneumophila’ bakterisi saptandı. Bakterinin su kuleleri, tankları, depoları gibi durağan sularda ürediğini anlatan Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Oğuz Kılınç, "Buraların düzenli dezenfekte edilmesi, bu bakteri açısından takip edilmesi şart. İhmal edilirse salgın yapabilir" uyarısında bulundu.

Diken'den Mesude Demir'in haberine göre, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Prof. Dr. Murat Dilmener Hastanesi’nde 48-72 saatten daha uzun süredir yatan, zatürre belirtileri bulunan hastaların legionella açısından da değerlendirilmesi istendi.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Prof. Dr. Murat Dilmener Hastanesi’nde bakteriyle ilgili ilk uyarı, 16 Mayıs’ta, enfeksiyon kontrol komitesi başkanı Prof. Dr. Neşe Saltoğlu tarafından yazılı olarak yapıldı. Yazıya göre o tarihe kadar hastanede legionella pneumophila kaynaklı hastalık saptanmadı. Ancak bununla farkındalığın artırılması ve daha etkin tanının geliştirilmesi amaçlanıyordu.

Tüm birimlere ulaştırılan söz konusu yazıyla ayrıca hastaneye legionella testi temin edilmesi de istendi. İkinci uyarıyı tekrar tüm birimlere ‘Acele’ başlığıyla 5 Temmuz’da, başhekim vekili Dr. Yılmaz Keskindemirci yaptı.

Her iki uyarıda, 39.4 santigrat derecenin üzerinde ateşi, 100’ün üzerinde nabzı, ishal veya nörolojik ve başka sıralanan belirtileri bulunan hastalara ileri tetkikler yapılması istendi. Başhekim imzalı yazıda da legionella testi temin edilmesi gerektiği yinelendi.

'SALGIN YAPABİLİR' UYARISI

Bakteri üreyen suyu kullanan klima, jakuzili havuz, havalandırma sistemleri gibi yerlerden solunum yoluyla bulaşıyor. Bakteri genellikle otel, hastane, kışla veya ofis gibi toplumsal alanlarda bulunuyor.

Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Oğuz Kılınç, Lejyoner zatürresiyle ilgili soruları yanıtladı. Bakterinin suda ürediğini ifade eden Kılınç, solunum yoluyla vücuda girerek zatürre yaptığını söyledi.

Kılınç, özellikle 65 yaş üstündekiler ya da kronik hastalığı bulunanlarda zatürrenin ağır belirtiler gösterdiğini söyledi. Bakterinin su kuleleri, tankları, depoları gibi durağan sularda ürediğini anlatan Kılınç şöyle devam etti:

“Oluşmasını engellemek mümkün. Buraların düzenli dezenfekte edilmesi, bu bakteri açısından takip edilmesi şart. Teknik servislerin, hastanelerde enfeksiyon kontrol komitelerinin düzenli olarak gerekli dezenfeksiyonların yapılıp yapılmadığını, tedbirleri kontrol etmeleri gerekiyor. Bu ihmal edilirse salgın yapabilir. Özellikle yaz aylarında su tanklarının dezenfekte edilmesi önemli.”

BELİRTİLERİ NELER?

Bulantı, kusma, ishal gibi akciğer dışı belirtiler görülebileceğine dikkat çeken Kılınç, deneyimli olmayanların lejyoner zatürresini bir sindirim sistemi hastalığı sanabileceği uyarısında bulundu.

Hastalığın kan tuzunu (sodyum) çok düşürdüğünü söyleyen Kılınç, hastalığın zihinsel fonksiyonların bozulmasına yol açabileceğini ifade etti. Bilinç bulanıklığı gibi nörolojik belirtilerin de görülebileceğine dikkat çeken Kılınç, uygun ve etkili antibiyotiklerin olduğunu vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN