Hiç elinize aldığını 5 TL’lik banknotların gizli detaylarını fark ettiniz mi? Bir değil iki değil çeşit çeşit gizli detayları bulunuyor. Cebinizde 5,10,20,50,100,200 TL varsa dikkat! Elinizdeki paralara dikkatlice bakın. Bu sırrı bilen çok az, yatay tutunca ortaya çıkıyor...
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından çıkarılan ve Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu ile Taha Çakmak'ın imzasını taşıyan 5 TL'lik banknotlar, birçok gizli detayı barındırıyor. Bu detaylar hem estetik açıdan ilgi çekici hem de sahteciliğe karşı güçlü bir koruma sağlıyor. Bu detaylar bütün banknotlarda bulunuyor. İşte 5 TL'lik banknotların üzerinde yer alan ve pek çoğumuzun bilmediği o ilginç detaylar...
YATAY TUTUŞLA GELEN GİZLİ GÖRÜNTÜ
5 TL'lik banknotun sağ alt köşesinde, bir yedigen şeklin içine gizlenmiş özel bir görüntü yer alıyor. Bu gizli görüntü, banknot yatay konumda tutulup göz hizasına getirildiğinde ortaya çıkıyor ve kupür değerini gösteriyor.
IŞIKLA BÜTÜNLEŞEN GÖRÜNTÜ
Banknot, ışığa tutulduğunda sol üst kenarda yer alan şekiller, arka yüzdeki şekillerle birleşerek kupür değerini gösteriyor. Bu bütünleşik görüntü, sahteciliğe karşı ek bir koruma katmanı sunarak banknotun gerçekliğini doğrulamayı kolaylaştırıyor.
BOYUT FARKI
TL banknotlarının boyutları, her kupürün belirginleşmesini sağlayacak şekilde farklılık gösteriyor. 5 TL'den 200 TL'ye kadar olan banknotların uzun ve kısa kenarlarında belirgin farklar bulunuyor. Bu boyut farkı, görme engelli bireylerin banknotları daha kolay tanımalarına yardımcı oluyor.
BRAİLLE ALFABESİ NOKTALARI
Banknotların ön yüzünde, sol üst kenarda Braille alfabesinden yararlanılarak oluşturulmuş noktalar yer alıyor. Bu noktalar dokunulduğunda hissedilebiliyor ve sayıları banknotların değerini belirtiyor. Her bir kupürde, 1'den 6'ya kadar olan rakamlar Braille Alfabesi ile işlenmiş durumda.
MİKRO YAZI
Türk Lirası banknotlarının ön yüzünde yer alan ay-yıldız motifinin içinde "5 TL" ibaresi ile holografik şerit folyo üzerindeki dikdörtgen şeklin alt ve üst kenarında "TCMB" ibaresi mikro yazı ile işlenmiş. Bu mikro yazılar, banknotların güvenliğini artıran detaylar arasında yer alıyor.
RENK DEĞİŞTİREN ŞERİT
Banknotların arka yüzünde, kupür değerini gösteren "sayı" ve "TL" harflerinin bulunduğu Renk Değiştiren Şerit bulunuyor. Bu şerit, banknot hareket ettirildiğinde yarı şeffaf sarı renkli yansıma vererek banknotun gerçekliğini teyit etmeye yardımcı oluyor.
UV ÖZELLİKLERİ
Banknotlarda ultraviyole (UV) güvenlik özellikleri de bulunuyor. UV ışık altında mavi ve kırmızı renkte parlayan kılcal lifler, banknotların orijinalliğini doğrulamak için kullanılıyor. Ayrıca, banknotların ön yüzünde yer alan Atatürk portresi alanında, UV ışık altında kırmızı renkte parlama veren özel bir işaret bulunuyor.