109 yıl sonra Çanakkale Savaşları'yla ilgili ezber bozan bir keşif yapıldı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Araştırma Görevlisi Buğra Terzi'nin harp cerideleri üzerinde yaptığı araştırma 57. Alay tamamının şehit olmadığını ortaya koydu.
Çanakkale Savaşları'nda 57. Alay'ın tamamının şehit olmadığı ortaya çıktı. Bu bulgu, Çanakkale Savaşı'yla ilgili birçok ezber bozacak ve tarihi değiştirecek kadar önemli. ÇOMÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Araştırma Görevlisi Buğra Terzi, "57. Alay'ın tamamının şehit olması mitinden bahsediyoruz. Bu mit, harp cerideleri ve diğer ana kaynaklar üzerinden yaptığımız çalışmalarla son 10 yılda ortaya çıkmaya başladı" diyor.
57. Alay'ın, 25 Nisan'da Anzak Koyu'ndan başlayan çıkarma sonrası Mustafa Kemal ve 57. Alay, Arıburnu bölgesine doğru bir yürüyüşe geçtiğini ve burada büyük fedakarlık gösterdiğini söyleyen Terzi, 57. Alay'ın tamamının şehit olduğu bilgisinin doğru olmadığını savundu.
'KADROLAR TAMAMLANDI'
Terzi, 57. Alay'ın 25 Nisan, 1 Mayıs ve 19 Mayıs taaruzlarında mevcudunun 3'te 2'sini kaybettiğini söyledi. Kayıpların geçici olduğunu belirten Terzi, kayba uğrayan birliğin geriye anılıp kadroları tamamlandıktan sonra tekrar cepheye sürüldüğünü belirtti.
'DİĞER CEPHELERDE DE SAVAŞTI'
57 Alay'ın, 6-10 Ağustos'ta Conkbayırı'da muharebe, Anzakların bölgeyi terk etmesine kadar bölgede ve daha sonra 19. Tümen ile birlikte Galiçya ve Filistin Cephesi'nde de çarpıştığını söyleyen Terzi, 57. Alay'ın harp tutanaklarını kitaplaştırdı. Belgeler, 57. Alay'ın tamamının şehit olmadığını kesin olarak kanıtlıyor.
Bu bulgu, Çanakkale Savaşı'nın ne kadar zorlu ve çetin bir mücadele olduğunu bir kez daha gösteriyor. 57. Alay, bu mücadelede büyük kahramanlık gösteren alaylardan biri.