Çalışma süresi 40 saate düşürülecek iddiası: “PR çalışması, manipülasyon!”

Çalışma süresi 40 saate düşürülecek iddiası: “PR çalışması, manipülasyon!”

İş kanununda yapılması öngörülen düzenlemelerin ardından çalışma hayatında esnek model uygulanacağı; ücretlerde, izin haklarında ve çalışma saatlerinde değişikliğe gidileceği iddia edilmişti. Sosyal Politika Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, haftalık çalışma süresinin 45 saatten 40 saate düşürüleceği iddiasını yalandı, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının böyle bir hazırlığı yok" dedi.

Prof. Dr. Aziz Çelik sosyal medya hesabından konuya ilişkin yayımladığı açıklamada, 1980 yılından beri yasal çalışma süresinin 45 saat olduğunu ve artık düşürülmesi gerektiğini savundu. Çelik paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

'SÖZDE MÜJDE VE MANİPÜLASYON'

“Yeniden dolaşıma sokulan ‘çalışma saatleri 40 saate düşürülecek’ haberleri ciddi manipülasyon içeriyor. Halen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının taraflara intikal eden böyle bir hazırlığı yok. Kimsenin bilmediği, sendikaların ve işverenlerin üzerinde konuşmadığı, müzakere etmediği böyle hassas konularda sözde müjde ve manipülasyon haberleri yapılıyor!

'ASIL HEDEF DAHA KURALSIZ İŞ MEVZUATI'

‘Haftalık çalışma süresi 40 saate düşürülecek’ iddiası işin sosu gibi görünüyor. Bir PR çalışması yapılıyor. Asıl hedef çalışma mevzuatını daha da esnekleştirmek. İş mevzuatını daha esnek ve kuralsız hale getirmek için, sendikaların yılardır karşı çıktığı esneklik düzenlemelerini kabul ettirmek için çalışma saatlerini düşürme vaadini bir havuç olarak kullanıyorlar.

Haftalık çalışma saatlerinin düşürülmesinin vakti geldi de geçiyor. Türkiye 1980'lerden bu yana 45 saatlik haftalık resmi çalışma süresini düşürmedi. Ancak çalışma saatlerini esnek çalışmayı yasalaştırmak için bir havuç olarak, bir rüşvet olarak kullanmak kabul edilemez.

'İŞVERENLER YASAL ÇALIŞMA SÜRESİNE UYMUYOR'

İşverenlerin pek çoğunun yasal haftalık çalışma süresine bile uymadığı, fazla çalışmalar için ücret ödemediği ve bakanlığın etkin bir denetim yapmadığı ülkemizde çalışma saatlerini 40 saate düşürme havucu inandırıcı değil.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN