Bursa’nın meşhur lezzeti artık o şehirle bütünleşti! 7 ayda 66 ülkeye gönderildi! Ruslar milyonları akıtıyor

Bursa’nın meşhur lezzeti artık o şehirle bütünleşti! 7 ayda 66 ülkeye gönderildi! Ruslar milyonları akıtıyor

Türkiye'nin farklı yerlerinde farklı alanlarda üretim yapılırken İzmir'in Selç ilçesi Rusların göz bebeği oluyor. Dünya pazarında büyük ilgi görüyor talep 128 milyon dolara ulaşıyor. Rusya'dan gelen taleplere yetişmek ise hiç kolay olmuyor.

İzmir'in Selçuk ilçesinde üretilen şeftaliler dünyanın odak noktasında yer alıyor. Özellikle Rusya'nın yoğun ilgi gösterdiği şeftalilerde talep 128 milyon dolara ulaştı. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Verileri doğrultusunda Türkiye'nin 1 Ocak 31 Temmuz 2024 tarihleri arasındaki şeftali ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla %16,9 artış göstererek 188.000 tona ulaştı. Elde edilen gelir 126 artış ile 186 milyon dolar olarak kaydedildi.

66 ÜLKEYE GÖNDERİLİYOR

Türkiye ilk 6 ay içerisinde 66 ülkeye şeftali ve nektarı ihracatı yaptı. Rusya 129.000 ton ürün için 128 milyon dolarlık talepte bulunurken en büyük pazar payına sahip ülke oldu. EİB Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Demircan, Selçuk'ta üretimi gerçekleştirilen şeftalilerin kaliteli olduğunu belirterek miktar olarak da ön plana çıktığının altını çizdi.

Selçuk'ta şeftali hasadı başladı | Ticaret Gazetesi

Eskiden şeftali denildiğinde akla Bursa'nın geldiğini ifade eden Demircan, İzmir'in Selçuk ilçesinin de bu alanda önemli bir yere sahip olduğuna değindi. Şeftali hasadında sona doğru yaklaşıldığını ifade eden Demircan, fiyatların düştüğünü ve beklentinin altında kaldığını vurguladı. İhracatta bir sorun yaşanmadığına değinen Demircan, şeftali ihracatının %16, döviz bazında ise %20 artış kaydettiğini söyledi.

İzmir'den Dünyaya Şeftali - İzmir - Ege Olay Gazetesi

SEZON VERİMLİ OLDU

Selçuk'ta şeftali üreten Kurtuluş Dinç, ailecek şeftali hasadına katıldıklarını belirterek sezonun iyi olduğunu vurguladı. Yüksek maliyetlere rağmen üretime devam edeceklerini aktaran Dinç, gelecek yıl maliyetlerin düşmesini umduklarını söyledi. İhracatta 66 ülke arasındaki en büyük pazar payına sahip ülke olan Rusya Türkiye'ye 128 milyar 391 milyon dolar bıraktı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN