Bunu yapmayan kiracılar çıra gibi yandı! Çoğu kiracı bilmiyor: Fazladan kira ödemek zorunda kalabilirsiniz

Bunu yapmayan kiracılar çıra gibi yandı! Çoğu kiracı bilmiyor: Fazladan kira ödemek zorunda kalabilirsiniz

Bunu yapmayan kiracılar çıra gibi yanacak! Çoğu kiracı bu detayı bilmiyor: Fazladan kira ödemek zorunda bile kalabilirsiniz...

Türkiye'de kiracı-ev sahibi arasındaki anlaşmazlıklar giderek artıyor. Hukukçular, "Anahtarı vermeden kiracılık bitmez" prensibi gereği, kiracıların yüksek kira bedeli nedeniyle evi boşaltmalarının ardından anahtarları mülk sahibine teslim ettiklerini belgelendirmeleri gerektiğini vurguladı.

Kiracı taşınma işlemini tamamlamış olsa bile, anahtarları teslim etmeden mülk üzerindeki hak ve yükümlülüklerinin devam ettiği ifade edildi. Kiracıların anahtarları teslim etmeden mülk üzerindeki sorumluluklarını sona erdiremeyecekleri belirtildi.

11 AYLIK KİRA BORCU İDDİASI

Ev sahibi geriye dönük kira farkı isteyebilir mi - Son Dakika Ekonomi Haberleri

Bir kiracı, uzun yıllar kiracılık yaptıktan sonra evi tahliye ettikten sonra anahtarları mülk sahibine teslim ettiğini kanıtlayamadığı için büyük bir sorun yaşadı. Mülk sahibi, kiracı aleyhine 11 aylık kira bedelini talep eden icra takibi başlattı. Kiracı, kira bedellerinin ödenmediği iddiasıyla karşılaşarak hukuki yollara başvurdu.

Kiracı, tahliye sonrası 11 ay boyunca kira borcu bulunmadığını ve ev sahibinin talebinin haksız olduğunu ileri sürdü. Ayrıca, alacaklının kötü niyetli hareket ettiği gerekçesiyle, talep edilen meblağın yüzde 20’sinden aşağı olmamak üzere kötü niyet tazminatı talep etti.

YARGITAY'DAN KARAR

Artık iş yerleri de sorumlu olacak 'Yargıtay'dan emsal karar'

Mahkeme, davanın kısmen kabulüne hükmetti. Kiracı bu kararı temyiz edince Yargıtay 8. Hukuk Dairesi devreye girdi ve mahkeme kararını bozdu. Yeniden yapılan yargılamada, mahkeme ilk kararında direndi. Davalı kiracı bu kararı da temyiz edince Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, emsal niteliğinde bir karar verdi. Kararda, yasadaki "Kiracının bildirdiği tahliye tarihinin kiralayan tarafından kabul edilmemesi hâlinde kiralananın fiilen boşaltıldığını ve anahtarın teslim edildiğini, böylece kira ilişkisinin kendisince ileri sürülen tarihte hukuken sona erdirildiğini kanıtlama yükümlülüğü kiracıya aittir. Fazladan kira ödemek zorunda kalacak. Kiracı bu iddiasını İİK’nın 269/c maddesinin 1. fıkrasında yazılı belgelerle kanıtlamak zorundadır. Kiracı, kiralananı kendisinin ileri sürdüğü tarihte tahliye ettiğini ispatlayamazsa, kiralayanın bildirdiği tahliye tarihine itibar olunmalıdır" hükmü hatırlatıldı.

Yargıtay kararında, kiracının tahliye tarihini ve anahtar teslimini İcra ve İflas Kanunu'nun 269/c maddesinin 1. fıkrasında belirtilen belgelerle kanıtlamak zorunda olduğu belirtildi. Kararda şunlar yer aldı:

"O halde anahtarın teslim edildiği borçlu tarafından 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu‘nun 269/c maddesinin 1. fıkrasında yazılı belgelerle ispatlanamadığından alacaklı tarafından bildirilen tarihin tahliye tarihi olarak kabul edilmesi gerekir.

Kiralananın tahliye edildiğinin ve anahtarın da kiralayana teslim edildiğinin borçlu tarafından İİK’nın 269/c maddesinin 1. fıkrasında yazılı belgelerle ispatlanması zorunludur. Anahtarın teslim edildiği borçlu tarafından İİK’nın 269/c maddesinin 1. fıkrasında yazılı belgelerle ispatlanamadığından alacaklı tarafından bildirilen tarihin tahliye tarihi olarak kabul edilmesi gerekir. Hâl böyle olunca direnme kararının açıklanan bu değişik gerekçe ve nedenlerden dolayı bozulması gerekmiştir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN