Bu zulme sponsor olmayın

Bu zulme sponsor olmayın

Doğu Türkistan’ı ‘sindiren’ Çin’in düzenleyeceği kış olimpiyatlarına karşı, İnsan Hakları Örgütü ‘Zulmün üstünü örtmek için olimpiyatı kullanıyorlar’ uyarısı yaptı. En etkili sivil toplum kuruluşu, oyunlar için 1 milyar dolardan fazla ödeme yapan dev sponsorlara ‘çekilin’ çağrısında bulundu: Bu insani bir zorunluluk. Rejimin kirli planına ortaklık etmeyin.

Uygurlara karşı yüzyılın en büyük insanlık suçunu işleyen Çin, Pekin Kış Olimpiyatları’nı da bozulan imajını düzeltmek için kullanıyor. 4 Şubat’ta başlayacak oyunlar öncesi hak ihlallerini hatırlatan ABD, İngiltere, Avustralya ve Kanada diplomatik boykota gitti. Ancak listede hiç İslam ülkesi yer almadı. Ayıp devam ederken İnsan Hakları Örgütü dikkat çeken bir çağrı yaptı.

‘PARA VERİP ÇİN’İ MEŞRULAŞTIRMAYIN’

Örgüt, yıllık raporunda Çin’in zulmü örtbas etmek için olimpiyatları kullandığına yer verdi. Başkentlerden boykota katılmaları istendi. Genel Direktör Kenneth Roth da Coca Cola, Intel ve Panasonic gibi sponsorlara “Yaşananlara karşı koymak ahlaki zorunluluk. Baskıları meşrulaştırmayın” uyarısı yaptı. Roth, BM Genel Sekreteri Guterres’in sessizliğinin ise ‘büyük hata’ olduğunu belirtti.

1401karar1.jpg

PEKİN’İN TEK DERDİ ZULMÜ ÖRTBAS ETMEK

Uygurlara yönelik soykırımın gölgesinde yapılacak Pekin Kış Olimpiyatları’na, Batı’nın ardından İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden de ‘boykot’ çağrısı geldi. Örgütün Genel Direktörü Roth, Çin’in olimpiyatlar üzerinden ihlalleri perdeleyeceğini belirterek “Uluslararası toplum, olimpiyatların diplomatik boykotuna katılmalı” dedi. Sponsorlara da seslenen Direktör “Kitlesel zulme destek vermeyin” uyarısında bulundu.

Çin’in Doğu Türkistan’daki Uygurlara yönelik sınır tanımayan vahşeti sürerken 4-20 Şubat tarihlerinde düzenlenecek Pekin Kış Olimpiyatları, Batılı ülkeler tarafından boykot edildi. Pekin’in Uygurlara yönelik insan hakları ihlallerini gerekçe gösteren ABD’nin başlattığı diplomatik boykot kervanına Kanada, İngiltere ve Avustralya da katıldı.

Batı’nın bile ses yükselttiği soykırıma ilşkin İslam dünyasından henüz bir adım atılmazken İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden (HRW) ‘zulme karşı ortak tepki’ çağrısı geldi. HRW Genel Direktörü Kenneth Roth, Çin’in Şubat ayında yapılacak kış olimpiyatlarını kullanarak ‘korkunç’ insan hakları sicilinin üzerini örttüğünü söyledi ve ülkelerden Pekin Olimpiyatları’na karşı diplomatik boykot çağrısı yaptı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, Roth, diğer ülkelerden de olimpiyatlara yüksek düzey yetkililerini göndermekten kaçınmasını istedi. Roth, ancak bu şekilde bölgedeki ‘kitlesel zulme’ ve Çin’in Hong Kong’da temel özgürlükleri kısıtlamasına dikkat çekilmesinin mümkün olacağını kaydetti.

Roth, sporculara boykot çağrısı yapmadığını ancak ülkelerin, her şey normalmiş gibi yapmaması gerektiğini söyledi. “Asgari olarak uluslararası toplum, olimpiyatların diplomatik boykotuna katılmalı” dedi. Direktör, ayrıca olimpiyatın sponsorlarının da bu noktada bir duruş sergilemesi gerektiğini belirterek olanları aklamak yerine Sincan’da yaşananların üzerine dikkat çekmeleri gerektiğini vurguladı.

Kenneth Roth, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komiseri Michelle Bachelet’in yakında Sincan bölgesinde yaşanan insan hakları ihlallerine ilişkin yayınlayacağı raporun, ülkelerin ses çıkarmak için oluşturacakları geniş bir koalisyona ilham olacağından umutlu olduğunu söyledi.

ABD medyasında yer alan bir habere göre ise, Pekin Olimpiyatları’nın sponsorları Çin’e 1 milyar dolar ödedi ve bu rakamı 2 milyar dolara kadar çıkabileceği belirtildi. Sponsorlar arasında Coca-Cola, Procter & Gamble, Visa, Toyota, Airbnb ve Panasonic gibi büyük isimler yer alıyor. Associated Press, olimpiyat sponsorlarının çoğuyla temasa geçti. Ancak sponsorların planları hakkında sorduğu sorulara cevap alamadı. Cevap veren sponsorlar ise odak noktalarının sporcular olduğunu söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN