Hemen hemen Türkiye'nin her kültürüne hakim olan tarhananın en besleyici hali bilim uzmanlarının elinden çıktı. Türkiye'nin mucizevi besini tarhana şimdi süper besin olarak hayatımızda yerini alacak. Bu tarhanayı yiyen demir gibi uyanıyor. İşte tüm detaylar…
Türkiye'de sıklıkla tüketilen çorbalar arasında yer alan tarhana her yörede farklı şekilde yapılıyor. Kış aylarında sağlık deposu olarak sıklıkla tüketilen tarhanaların daha besleyici olması için kolları sıvayan akademisyenler ortaya muhteşem bir şifa deposu çıkardı. Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) akademisyenleri, besleyici özelliği ile bilinen tarhanayı bamya sebzesinin kaygan sıvısı ile birleştirince ortaya eşsiz bir lezzet çıktı. Bu lezzet fonksiyonelliği, dayanıklılığı arttırırken deprem çantalarına da uygun hale getiriliyor.
DEPREM ÇANTALARINA EKLENECEK
GAÜN Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram liderliğinde Gıda Mühendisliği ve Biyoloji bölümleri öğretim üyeleri Prof. Dr. Hüseyin Bozkurt ve Prof. Dr. Abuzer Çelenkli tarafından yürütülen ve TÜBİTAK 1001 Programı'nın en prestijli destek kategorisinde fonlanan proje ile birlikte tarhanalar Deprem çantasına uygun hale getirildi. Proje doğrultusunda tarhananın bayatlamasıyla ortaya çıkabilecek sindirim sorunlarının giderilmesi amaçlanırken bamya bitkisinde bulunan kaygan sıvı ve mikroalglerin tarhana içerisine eklendiği görüldü.
6 Şubat 2023 depreminin ardından geliştirilen bu tarhananın laboratuvar incelemeleri sonucunda bamya sıvısının tarhananın dayanıklılığını arttırdığı ve protein açısından zenginleştirdiği görüldü. Bu tarhanaların içerisindeki yüksek protein ve aminoasit içeriği gıda olarak tasarlanan süper tarhananın içerisine eklenirken uzun raf ömrü ile birlikte deprem çantalarına eklenebilecek bir gıda haline getirildi. Bu ürün göçük altında uzun süre kalan vatandaşların sindirim sistemini düzenlemesi ve hayatta kalmasını sağlamaktadır.
TÜRKİYE'NİN SÜPER GIDASI
Deprem sürecinde kişilerin almış olduğu desteklerin son derece önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Bayram, depremin ilk 3 gününde hiçbir yardım almadan yaşayabilme ve ayakta kalmanın kişinin kendi üzerinde bir görevi olduğunu da belirtti. Yaşanan depremin ardından yeni bir gıda tasarımı üzerinde çalışmaya başladıklarını söyleyen Bayram, göçük altında kalan kişileri uzun süre hayatta tutabilecek ve sindirim sistemini sağlıklı bir şekilde ilerletebilecek bir gıda üzerinde çalışma yaptıklarını belirtti.
Kansere dayanıklı ve sindirim sistemini düzenleyen bamya sıvısının önemli bir gıda maddesi olduğunu belirten Bayram, tarhanaya yeni bir özellik kazandıracak muhteşem bir süper gıdanın ortaya çıkarıldığını söyledi. Proje için Tübitak'a başvuruda bulunduklarını aktaran Bayram, “Bu ürün süper bir gıda olacak ve kansere karşı insanları korurken sindirim sistemini düzenleyecek. Katı, hızlı hiçbir şekilde işleme gerek duymadan tüketilebilecek. İstenirse sıcak ya da soğuk suyla karıştırarak çorba kıvamında yenebilecek. İçerisinde çok fazla vitamin, mineral ve besleyici maddelerin olduğu yeni bir tarhana bazlı bir ürün gelişmiş olacak." dedi. Deprem çantalarında yer alabilecek bu tarhananın uzun süre depolarda tutulabilmesi gerektiğini belirten Bayram minimum raf ömrünün 2-3 yıl arasında olacağını aktardı.
HER YERDE KULLANILACAK
Proje kapsamında süper gıda olarak adlandırılan bu tarhana hem katı hem de sıvı olarak tüketilebilecek formlarda olacak. Hızlı ve yavaş olarak tüketilebilecek bu tarhana deprem göçüğü altında kalan insanları hayatta tutmaya yarayacak. Deprem felaketinin yanı sıra İlkokullarda, Ortaokullarda normal çalışan insanların günlük hayatındaki beslenmelerini oldukça kaliteli bir hale getirecek. Süper tarhana kısacası hayatımızın her alanında aktif bir şekilde kullanılabilecek.