Bu su dokunanı canlı canlı yakar! Dünyada daha sıcağı yok: 86 dereceye kadar çıkabiliyor

Bu su dokunanı canlı canlı yakar! Dünyada daha sıcağı yok: 86 dereceye kadar çıkabiliyor

Bu su o kadar sıcak ki dokunanı canlı canlı yakar. Öyle ki dünyada daha sıcağı yok. Dünyanın en sıcak suyu olan suyun sıcaklığı, 86 dereceye kadar çıkabiliyor. İşte dünyanın en sıcak suyu…

Amazon yağmur ormanlarının derinliklerinde, sıcaklığı 86 dereceye kadar ulaşabilen ve dokunan her canlıyı pişirebilecek olan Shanay-timpishka Nehri, dünyanın en sıcak nehri olarak biliniyor. Peru'da yer alan bu inanılmaz nehir, yerli halk için kutsal bir yer olmasının yanı sıra, bilim insanlarını da derinden etkilemiştir. İşte kaynayan nehrin sırları ve bilimsel keşifler…

KAYNAYAN NEHİR NEDİR?

Shanay-timpishka, Amazon'un derinliklerinde yer alan, sıcaklığı 86 dereceye kadar çıkabilen bir nehirdir. Bu nehir, yerel halk tarafından "Kaynayan Nehir" olarak anılmaktadır. Özellikle sıcaktan dolayı, nehrin etrafında olmak bile son derece tehlikelidir. Sadece suya dokunan hayvanlar değil, insan sağlığı açısından da büyük bir tehlike oluşturan bu nehir, benzersiz doğasıyla dikkat çekiyor.

dunyanin-en-sicak-suyu-1.jpg

YERALTI VOLKANİZMASIYLA İLGİSİ YOK

Dünyadaki çoğu sıcak su kaynağı, jeotermal aktivite ya da yeraltı volkanik faaliyetlerle ilişkilendirilir. Ancak Shanay-timpishka Nehri, bu tür jeotermal aktivite alanlarının aksine, volkanik bir alanda bulunmuyor. Bilim insanı Andrés Ruzo, bu olağanüstü sıcaklıkların nasıl oluştuğunu anlamak için bölgeyi inceledi ve nehrin, volkanik aktiviteye bağlı olmadığını ortaya koydu.

dunyanin-en-sicak-suyu-2.jpg

SUYA DÜŞEN HAYVANLAR SAĞ ÇIKAMIYOR

Ruzo, Shanay-timpishka Nehri'ni incelediği sırada birçok hayvanın bu sıcak suya düşerek hayatını kaybetmesine tanık oldu. Suya düşen her hayvanın gözleri ilk olarak pişiyor ve hayvanlar, sıcak sudan kaçmaya çalışırken yavaşça ölüyordu. Ruzo, “Hayvanlar nehre düştüğünde ilk olarak gözleri pişiyor. Gözleri süt beyazı renginde oluyor ve suyun içinde sürüklendikçe etleri kemiklerine yapışıyor,” diye açıklıyor. Bu tehlikeli ortam, nehrin etrafındaki yaşamı son derece riskli hale getiriyor.

dunyanin-en-sicak-suyu-3.jpg

YEREL HALK EFSANEVİ İNANCA SAHİP

Yerel halk, Shanay-timpishka'yı bir dev yılanın ruhunun yarattığına inanır. Bu dev yılan, hem sıcak hem de soğuk suyu doğurur ve nehrin sıcaklığı, bu inançla bağlantılı olarak halk arasında kutsal kabul edilir. Yılan başı şeklinde bir kayanın altından akan sıcak su kaynağı, nehrin bu yüksek sıcaklıkları oluşturmasına neden oluyor.

RUZO’NUN KEŞFİ VE BİLİMSEL ÇALIŞMALAR

Andrés Ruzo, çocukluğundan beri büyükbabasının anlattığı bu efsanevi nehri keşfetmek için 2014 yılında Peru Amazonu'na bir keşif yapmaya karar verdi. Ruzo, yaptığı TED konuşmasında, bu nehrin sırrını nasıl keşfettiğini ve şamanın rehberliğinde yaptığı keşifleri paylaştı. Ruzo'nun araştırmaları, nehrin volkanik olmayan bir jeotermal sistemle çalıştığını ve bu sıcaklıkların başka bir kaynaktan, muhtemelen And Dağları'ndan gelen eriyen buzullardan beslendiğini öne sürmektedir.

dunyanin-en-sicak-suyu-4.jpg

Shanay-timpishka'nın sırrı tam olarak çözülmemiş olsa da, bu nehrin doğası ve yüksek sıcaklıkları, bilim insanlarının ilgisini çekmeye devam ediyor. Ruzo, bölgedeki suyun ısısının ve nehri besleyen kaynakların, diğer jeotermal sistemlerden çok farklı olduğunu belirtiyor. Sıcak sular, yeraltındaki eriyen buzulların ısınarak yeniden yüzeye çıkması ile ilgili olabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN