İşverenlerin ve iş arayan vatandaşların ihtiyaçlarının analizi sonucunda personel temininde güçlük yaşanan meslekler, başka bir deyişle en çok personel ihtiyacı olan meslekler belli oldu. Peki, hangi mesleklerde iş imkanı var? İşte, en çok işçi aranan meslekler 2024...
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 1 ve üzeri çalışanı bulunan 17 bin 181 işletmeyle yapılan görüşmelerde, 270 bin 761 açık iş tespit ettiklerini bildirdi. 2024'ün ikinci çeyreği itibarıyla en yüksek açık iş oranının yüzde 2,9 ile hizmet sektöründe olduğu belirlendi.
HANGİ MESLEKLERDE İŞ İMKANI VAR? EN ÇOK PERSOPNEL ARANAN MESLEKLER 2024
1) Servis Elemanı (Garson)
2) Kat Hizmetleri Elemanı
3) Mutfak Görevlisi
4) Servis Komisi
5) Bulaşıkçı
6) Makineci
7) Konfeksiyon İşçisi
8) Metal İşleri Seri Üretim Tezgah İşçisi
9) Gazaltı Kaynakçısı
10) Ayakkabı İmalatçısı
11) Temizlik Görevlisi
12) Antrenör
13) Fitness Eğitmeni
14) Satış Danışmanı
15) Depo İşçisi
16) Beden İşçisi (Taşıma, Yükleme, Boşaltma)
17) Ön Muhasebeci
ARAŞTIRMAYA İLİŞKİN DİĞER SONUÇLAR
Trthaber'de yer alan habere göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan araştırmaya ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre, İŞKUR'un bilgi formu uygulayarak gerçekleştirdiği araştırma kapsamındaki çalışanların yüzde 70'i erkekler, yüzde 30'u kadınlardan oluştu.
Kadın çalışan sayısının, erkeklerden daha yüksek olduğu sektörler, 'insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri' ile 'eğitim' oldu. Ayrıca kısmi zamanlı çalışma yapılan iş yerlerindeki kadın istihdamının, kısmi zamanlı çalışma yapılmayan iş yerlerine göre daha yüksek olduğu belirlendi.
Araştırmaya göre, işgücü ihtiyacının en fazla olduğu imalat sektöründeki iş yerlerinin yüzde 16,6'sında, aynı sektördeki 20 ve üzeri çalışanı olan iş yerlerinin ise yüzde 37,3'ünde eleman ihtiyacı bulunuyor.
EN FAZLA PERSONEL ARANAN MESLEKLER
Araştırma kapsamında işverenler tarafından en fazla eleman aranan meslekler de belirlendi. En çok açık iş olan 10 meslek arasında, makineci (dikiş), garson, satış danışmanı, ahşap mobilya imalat ustası, temizlik görevlisi, gazaltı kaynakçısı, konfeksiyon işçisi, akaryakıt satış elemanı, ark kaynakçısı ve yük taşıma şoförü yer aldı.
Açık işlerde en fazla aranan beceriler, 'yeterli mesleki ve teknik bilgi' ve 'iş tecrübesi' oldu.
Ülke genelinde iş yerlerinin yüzde 8,7'sinde açık iş bulunduğu, bu oranın 20 ve üzeri çalışanı olan iş yerlerinde 27,6'ya ulaştığı tespit edildi.
Kadın iş gücü tercih edilen açık işlerde, makineci (dikiş), temizlik görevlisi, satış danışmanı, mutfak görevlisi, mantı ustası, ön muhasebeci, garson, konfeksiyon işçisi, aşçı ve okul öncesi öğretmeni meslekleri öne çıktı.
ELEMAN TEMİNİNDE GÜÇLÜK ÇEKİLEN 10 MESLEK
Araştırmada, işverenlerin yüzde 12,5'inin eleman temininde güçlük çektiği saptandı. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen 10 meslek, makineci (dikiş), garson, ahşap mobilya imalat ustası, gazaltı kaynakçısı, inşaat işçisi, satış danışmanı, tır-çekici şoförü, yük taşıma şoförü, akaryakıt satış elemanı ve çelik kaynakçısı olarak sıralandı.
Bu mesleklerde eleman temininde güçlük çekilmesinin en önemli nedenleri, 'ilgili meslekte yeterli iş başvurusunun yapılmaması', 'gerekli mesleki beceriye/niteliğe sahip eleman bulunamaması' ve 'yeterli iş tecrübesine sahip eleman bulunamaması' oldu.
Araştırma kapsamında görüşülen iş yerlerinde bir yıl sonraki istihdam artış beklentisinin yüzde 5,4 olduğu tespit edildi.
En fazla istihdam artışı beklenen 10 meslek arasında garson, kurye, satış danışmanı, makineci (dikiş), inşaat işçisi, ahşap mobilya imalat ustası, ark kaynakçısı, yük taşıma şoförü, konfeksiyon işçisi ve ağ teknolojileri meslekleri gösterildi.