Uzun yıllardır bu mahallede kimse davul çalamıyor. Rivayetler duyanın aklını alıyor. Biri mezarlıkta uyanmış diğeri aklını kaybetmiş... Bakın sahura nasıl uyanıyorlar?
Bursa'nın tarihi Emirsultan Mahallesi'nde davul çalma geleneği, uzun yıllardır özel bir ritüele dönüşmüş durumda. Mahalle sakinlerinin hassasiyeti ve yöresel inançlar, sahur vakti davul çalınmasını yasaklıyor ve bunun yerine ilginç bir uygulama ortaya çıkıyor. "Pilava pilava" diye bağıran davulcular, zillerine basarak mahalle sakinlerini sahura kaldırıyor.
RİVAYETLER HERKESİ KORKUTUYOR
Emirsultan Hazretleri'nin türbesi ve camisinin bulunduğu bu mahallede, geçmişten gelen rivayetler davul çalmanın sakıncalı olduğuna inanılıyor. Hatta bazı hikayelere göre, bu mahallede davul çalanların tuhaf olaylar yaşadığı ve hatta aklını kaybettiği söyleniyor. Bu nedenle, mahalle sakinleri davul çalınmasını istemiyorlar.
SAHURA ‘PİLAVA’ DİYE UYANDIRIYORLAR
Davulculuk yapan Feridun Karabıyıkoğlu, Emirsultan Hazretleri'nin mahallede davul çalınmasını istemediğini vurgulayarak, “Emirsultan Hazretleri bu mahallede davul çalınmasını istemediği için burada davul çalmıyoruz. Her ramazan ayında buraya gelerek ‘pilava’ diye vatandaşlara sesleniyoruz. Eskiden tokmakla kapılara vurulurdu, şimdi onun yerine biz de zillere basıyoruz. Yüzyıllardır devam eden bir gelenek. Vatandaşlar bu durumdan memnun, biz de vatandaşlardan memnunuz." dedi.
Mahallede davul çalanların davulunun patladığı, tokat yediği, aklını kaybettiği ve farklı hallere büründüğü yönündeki rivayetler var. Bir rivayete göre ise önceleri davul çalan bir kişinin gece aynı mahalledeki evinde yatmasına rağmen sabah 10 kilometre uzaklıkta bulunan Atıcılar Mahallesi'ndeki bir mezarlıkta kalktığı söyleniyor.
Mahalle sakinlerinden Mustafa Duman ise “Bu mahallede 20 yıldır yaşıyorum. Benim bildiğim kadarıyla yüzyıllardır davul çalmama kültürü burada devam ediyor. Bazı rivayetlere göre geçmiş zamanlarda davul çalan vatandaşlarımızın bazı olaylar yaşamasından dolayı tedirginlik yaşanıyor. O yüzden bu bölgede davul çalmamaya özen gösteriliyor ve mahalle sakinlerini ‘pilava’ diye bağırarak, sahura kalkmasına yardımcı oluyorlar. Biz de burada yaşayan kişiler olarak bu durumdan bu kültürden memnunuz” şeklinde konuştu.