Veliler çocuklarını artık ne özel okula ne de Anadolu liselerine göndermek isteyecek. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin açıkladığı herkes araştırmaya başladı. Bu liselerden mezun olana iş kapısı açılıyor. Üstelik asgari ücretin %50'si kadar ücret ve sigorta avantajı da sağlanıyor. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…
Okullarda ilk zil çalarken Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, hem öğrencileri hem de velileri yakından ilgilendiren önemli açıklamalarda bulundu. Devamsızlık ve sınıf tekrarı ile ilgili affın olmadığını ve olmayacağını ifade eden Bakan Tekin Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda akıllara takılan soruların yanıtını verdi.
Açık liseye geçişlerin sınırlandırılacağını bir kez daha belirten Bakan Tekin, hem açık lise hem de devamsızlık konusunda kararlı olduklarını vurguladı. Bu durumdan memnun olduklarını ifade eden Yusuf Tekin, açık liselere geçişte ciddi azalma olduğunun altını çizerek ortaöğretim düzeyinde devamsızlığın geçtiğimiz yıllara oranla yüzde 15 azaldığını da söyledi. Bakanlıktan af çıkar düşüncesi ile öğrencilerin hala devamsızlık yaptığını dile getiren Bakan Tekin, devamsızlık ve sınıf tekrarı ile ilgili af sorularının gündemde dahi olmadığını ve olmayacağını bir kez daha belirtti.
İSTİHDAM ODAKLI EĞİTİM SAĞLANACAK
Gündemde yer alan bir diğer konu ise mesleki eğitim alanındaki açıklığın istihdam odaklı eğitim modeli ile sağlanacağı oldu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin bu konu hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:
"Mesleki ve teknik eğitim, 28 Şubat'ın Türkiye'de oluşturduğu tahribatın en keskin sonuçlarını görüldüğü alanlardan bir tanesi. Hatırlarsanız katsayı uygulaması sebebiyle mesleki ve teknik eğitim liselerimizdeki çocuklarımız, o katsayının yarattığı olumsuzluk ortamında lisans eğitimlerine devam edememişlerdi. Oradan hem meslek liselerimiz hem de imam hatip liselerimiz aynı durumla karşı karşıya kalmıştı. Öğrenci sayısı ciddi biçimde azaldığı gibi kamuoyundaki imajları ve algıları da negatif etkilenmişti. Hal böyle olunca Türkiye'deki iş dünyası bu konudaki şikayetlerini sık sık dile getirmeye başlamışlardı."
MEZUN OLANA İŞ KAPISI AÇILACAK
2013 yılından bu yana meslek liseleri ile ilgili önemli adımlar atıldığını dile getiren Yusuf Tekin, meslek lisesindeki öğrencileri staj ya da iş yeri eğitimleri ile ilgili pozisyonlarda asgari ücretin %50'si ve %30 oranında gençlere ücret verildiğini aktardı. Sahadan gelen talepler doğrultusunda bu sektörde faaliyet gösteren gençlerin iş yeri kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalı hale getirildiğini aktaran Bakan Tekin, meslek liselerinde tematik meslek liseleri uygulamasının başlatıldığını hatırlattı.
Meslek listelerinde sağlanan eğitim daha önemli bir yere taşınırken proje kapsamında sadece teorik eğitim değil sahada da Yetkin çalışanların yetiştirilmesi için okullarda eğitim sağlandığı belirtildi. Liselerin son 2 yılında çocukların zorunlu eğitim ihtiyaçlarının veya zorunlu eğitimle ilgili sorunların çözebilmesi için Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) kurulduğunu belirten Bakan Tekin, çocuklara iş yeri eğitimleri ile birlikte zorunlu orta öğretim eğitimi sağlandığını da vurguladı.
NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ SAĞLANACAK
Son zamanlardaki en tartışmalı konular arasında yer alan nitelikli çalışan için önemli adımlar atıldığını vurgulayan Bakan Tekin, il il dolaşarak yetkili kişilerle görüşüldüğünü bu doğrultuda hem okullarda hem de programlarda nasıl bir yol izlenilmesi gerektiği ile ilgili revizelerin yapıldığını aktardı. 10 ağustos itibariyle Cumhurbaşkanı imzasıyla 'Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi’nin yayınlandığını işaret eden Yusuf Tekin, sektör içi okul, sektöre entegre okulu, Bölge Okulu, Organize Sanayi bölgeleri içerisindeki pansiyonlu okullar gibi pek çok farklı yeni modelin yer aldığını aktardı. Bakan Tekin, buradaki temel amacım meslek liselerinin bir araya getirilerek eleman ihtiyacını giderecek tedbirler alınması olduğunu da söyledi.
Ortaokullarda 7 ve 8 sınıflarda çocuklarının bu anlamda mesleki becerilerinin ve yeteneklerinin test edilmesi üzerine zanaat atölyeleri oluşturulduğuna dikkat çeken Bakan Tekin, meslek ve teknik eğitim liseleri bünyesinde ortaokulların açılmaya başladığını da vurguladı.
MESLEK LİSELERİ İTİBAR KAZANACAK
Eğitim sisteminde sektörün ihtiyacını karşılayacak nitelikte eleman yetiştirilebilmesi amacıyla değişiklik yapıldığını vurgulayan Bakan Tekin, "Bu çok doğru. 28 Şubat'tan mevzuyu başlatma sebebim de bu. O alan 28 Şubat tarafından açıkçası kirletildi ve meslek liseleri ciddi bir imaj kaybıyla karşı karşıya. 28 Şubat'ın yarattığı tahribatı ortadan kaldıracak tedbirler alıyoruz. Aldığımız tedbirlerden bir tanesi de burası. Meslek liselerinin yeniden itibarını ve imajını düzeltecek adımlar atmaya çaba sarf ediyoruz. Bu konuda da özellikle sektörden talebim, meslek liselerinin imajlarını düzeltecek çalışmaları da gündemlerine alarak hareket ederlerse çok da mutlu olacağız. Kamuoyundaki algıyı da bu anlamda düzeltmiş oluruz inşallah." dedi.
ÖĞRENCİLER YETENEKLERİNE GÖRE AYRILACAK
Temel eğitimde İlköğretimde tematikleşme yolunun izlendiğine dikkat çeken Bakan Tekin, spor okulları, sanat okulları ile birlikte öğrencilerin el becerileri ve yetenekleri doğrultusunda bir eğitim seçeneği oluşturabileceğini ifade etti. Erken yaşlarda çocukların yeteneklerini keşfedip eğitim alabilmesi amacıyla Bu modelin izlendiğini ifade eden Yusuf Tekin, bu yıl ilk örneğinin Müzik Okulu, Müzik Ortaokulu ve Müzik Lisesi olarak Ankara'da açıldığını sözlerine ekledi.
Bu gelişmenin spor okulları içinde yapılacağına dikkat çeken Bakan Tekin, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile koordineli çalışarak 2024'teki proje okul kavramından sonra Riva'da futbol Lisesi, Ankara'da voleybol Lisesi, basketbol Lisesi bulunduğunu da dile getirdi. Tekin, Bu doğrultuda ortaokul açmanın da doğru olacağını sözlerine ekledi. Bakan Tekin, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Şu anda hedefimiz müzik, sanat, spor ve meslek liselerinde çocuklarımızın bu anlamdaki beceri ve yeteneklerini daha erken yaşlarda keşfedip onlara uygun eğitim süreci planlamak."