Bu kişiler dul ve yetim aylığı alamayacak! SGK duyurdu: 10 yıllık aylık da geri istenecek

Bu kişiler dul ve yetim aylığı alamayacak! SGK duyurdu: 10 yıllık aylık da geri istenecek

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan dul ve yetim aylığı alanlar dikkat! Bu durumda maaşlarınız kesilebilir! SGK duyurdu! Bu kişiler dul ve yetim aylığı alamayacak! 10 yıllık aylık da geri istenecek...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belli şartları karşılayan vatandaşlara dul ve yetim aylıkları bağlanır. Ancak birkaç suç bu yetim aylıklarını kesinlikle alınmasına engel oluyor. Habertürk'ten Ahmet Kıvanç konu ile ilgili yazdı.

ON YILA KADAR GERİ İSTENİYOR

Dul maaşı 2022 ne kadar oldu kaç ayda bir dul maaşı alınır? - Internet Haber

Kıvanç'ın yazısına göre, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kendisinden aylık bağlanacak kişiyi kasten öldüren, öldürmeye teşebbüs eden veya sakat hale getiren kişilere dul ve yetim aylığı bağlamıyor. Bu durumun ortaya çıkması halinde ise on yıla kadar olan süre boyunca ödenmiş ölüm aylığı geri alınıyor.

5510 Sayılı Kanun’un 56’ncı maddesine göre, kendisinden aylık bağlanacak kişiyi kasten öldüren, öldürmeye teşebbüs eden, sürekli iş göremez veya malul duruma getirenlere dul veya yetim aylığı bağlanmıyor. Ayrıca, ağır bir suç işledikleri gerekçesiyle mirasçılıktan çıkartılanlar da ölüm aylığı hakkından yararlanamıyorlar.

MAHKEME KARARIYLA KESİNLEŞMESİ GEREK

Kesin Olarak Karar Verildi' Denilen Mahkeme Kararları 'Aslında, Tam Olarak Kesin Değildir!' - Hukuki Haber

Ancak, ölüm aylığı bağlanamaması için suçun mahkeme kararıyla kesinleşmiş olması gerekiyor. Mahkeme devam ederken aylık bağlanmışsa, kesinleşen mahkeme kararından sonra aylık kesiliyor.

Ahmet Kıvanç'ın yazısına göre, cinayet suçunu işlediği mahkeme kararıyla kesinleşenlerin ölüm aylığının kesilmesi bazen yıllar alabiliyor. Kendisinden dul aylığı almakta olduğu kişiyi öldürmüş olduğu sonradan ortaya çıkanların aylıkları da aynı şekilde kesiliyor.

Ayrıca SGK'nın sadece aylığı kesmekle kalmadığına, daha önce ödenmiş aylıkları da geri istediğine değinen Kıvanç, kanuna göre, cinayet işlemiş kişiler on yıllık dönem boyunca aldıkları ölüm aylıklarını iade etmek zorunda olduklarını belirtti. İadenin taksitle yapılması halinde ilk 24 ay faiz uygulanmıyor ama sonraki dönemde bugünkü için aylık yüzde 3,5 oranındaki kanuni faiz uygulanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN