Bu işleri yapan paraya para demiyor! İşte en yüksek maaşlı işler: Mezun olanı havada kapıyorlar

Bu işleri yapan paraya para demiyor! İşte en yüksek maaşlı işler: Mezun olanı havada kapıyorlar

Bu işleri yapanlar paraya para demiyor! Mezun olanı hemen havada kapıyorlar! İşte en yüksek maaşlı işler...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılına ait "Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri" raporunu kamuoyuna sundu. Raporda, lisans ve ön lisans mezunlarının kazanç durumları, iş bulma süreleri ve meslek uyum oranları detaylı bir şekilde incelendi.

EN YÜKSEK MAAŞLI MESLEK

Pilot Nasıl Olunur? Pilot Olmak İçin Gerekenler Nelerdir? Pilot Olma Şartları Nelerdir? - En Son Haberler

Rapora göre, lisans mezunları arasında en yüksek maaşı alan bölümler pilotaj, matematik mühendisliği, uçak mühendisliği, kontrol ve otomasyon mühendisliği ile gemi makineleri işletme mühendisliği oldu. Bu bölümlerin mezunları, aylık ortalama kazanç bakımından diğer bölümleri geride bıraktı.

Ön lisans mezunları arasında ise perakende satış ve mağaza yönetimi, polis meslek eğitimi, uçak teknolojisi, marka iletişimi ile elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı bölümleri en yüksek maaşı sağlayan programlar olarak belirlendi.

ALANLARA GÖRE İSTİHDAM ORANI

Sağlık Bakanlığı: 14 branşta, 12 bin sağlık personeli alımı başlıyor

Lisans mezunları arasında, eğitim aldıkları alanla uyumlu mesleklerde çalışma oranının en yüksek olduğu ilk beş alan sağlık ve refah (%79,3), iş, yönetim ve hukuk (%79,3), mühendislik, imalat ve inşaat (%63,9), eğitim (%62,7) ve bilişim ve iletişim teknolojileri (%59,4) olarak sıralandı. Sosyal bilimler, gazetecilik ve enformasyon alanında ise bu oran %19,9 ile en düşük seviyede kaldı.

Ön lisans mezunları arasında, eğitim ve öğretim alanlarıyla uyumlu mesleklerde çalışma oranı en yüksek olan bölümler iş, yönetim ve hukuk (%65,6), mühendislik, imalat ve inşaat (%59,5), hizmetler (%57,8), sağlık ve refah (%45,4) ile doğa bilimleri, matematik ve istatistik (%44,3) oldu. En düşük uyum ise %8,1 ile sosyal bilimler, gazetecilik ve enformasyon alanında gözlemlendi.

EN YÜKSEK İSTİHDAM ALANI OLAN BÖLÜMLER

MEB, 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması için başvuru tarihini açıkladı - Balıkesir Haberleri

Lisans düzeyinde en yüksek kayıtlı istihdama sahip bölümler özel eğitim öğretmenliği (%96,2), tıp (%95,3), dil ve konuşma terapisi (%93,9), elektrik öğretmenliği (%93,2) ve ebelik (%92,4) olarak belirlendi. Uluslararası Standart Eğitim ve Öğretim Alanları Sınıflaması 2013'e göre, en yüksek kayıtlı istihdam oranına sahip ilk beş alan sağlık ve refah (%87,4), mühendislik, imalat ve inşaat (%83,7), eğitim (%79,8), bilişim ve iletişim teknolojileri (%79,6) ile iş, yönetim ve hukuk (%74,8) olarak kaydedildi.

Lisans mezunlarının ortalama ilk iş bulma süresi 2022 yılında 15 ay iken, 2023 yılında 14,4 aya düştü. Ön lisans mezunlarının ortalama ilk iş bulma süresi ise 2022'de 16,8 ay iken, 2023 yılında 15,9 ay olarak hesaplandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN