Bu çiçeği devlet koruyor: Koparmaya tenezzül edenin yanında polis bitiyor! Cezası dört asgari ücretten fazla

Bu çiçeği devlet koruyor: Koparmaya tenezzül edenin yanında polis bitiyor! Cezası dört asgari ücretten fazla

Nesli tükenmekte olan bir çiçek türünün korunması için sıkı tedbir alındı. Çiçeği koparanlara çok ağır para cezası veriliyor. İşte, devletin koruma altına aldığı o çiçek türü...

Genellikle Şırnak ve Hakkari'de yetişen endemik bitkiler sınıfında olan ters laleler yılın yalnızca 20 günü yaşayabiliyor. Nesli tükenme tehlikesinde olduğu için bu çiçeği koparmanın cezası 75 bin lira.

Ağlayan gelin olarak bilinen, ters laleler Türkiye'nin belirli bölgelerinde yetişiyor. Dünyanın en nadide çiçekleri arasında yer alan ters laleler nesli tehlikede olan bir çiçek türü.

2023/04/08/ters-lale-aglayan-gelin.jpg

TERS LALEYİ KOPARMANIN CEZASI NE KADAR?

Şırnak ve Hakkari dağlarında yetişen ve nesli tükenme tehlikesi altında olan ters lale çiçeği bu yıl erken çiçek açtı. Baharın müjdecisi olan çiçek karlar erimeden çiçek açtı. Yüksek bölgelerde yetişen ve görünümüyle göz kamaştıran çiçek türü sarı ve kırmızı renkleriyle göz kamaştırıyor.

Gazete Pencere'de yer alan habere göre, 12 ay yer altında kalan ve yılda 20 gün yaşayabilen ters lale havaların ısınmasıyla beraber geçen yıla göre bu yıl erken çiçek açtı. Koruma altına alınan çiçeği koparan, zarar veren ya da kıranlara yönelik 75 bin TL ceza kesiliyor.

2023/04/08/ters-lale-aglayan-gelin-huzun-cicegi.jpg

"NESLİ TÜKENMEK ÜZERE, DEVLETİMİZ KORUYOR"

Bölge halkı çiçeklere gözü gibi bakıyor. Erken açan ters lalenin baharın müjdecisi olduğunu söyleyen Mehdi Yüce, şöyle konuştu:

"Bu sene geçen yıla oranla ters laleler erken açtı. Baharın erken geleceği manasına geliyor. Milletimiz buna dikkat ediyor, devletimiz koruma altına almış cezası 73 ile 75 bin lira gibi olduğunu hatırlıyorum. Kimse basmamaya, kırmamaya, koparmamaya özen gösteriyor. Nesli tükenme tehlikesi altında olan çiçeği devletimiz koruyor, Allah razı olsun."

2024/04/01/ters-lale-koparmanin-cezasi-1.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN