Rize'de AK Partili belediye başkanları ve yöneticilerin Burger King şubesinin açılışına katılması tepkilere neden olmuştu. Tepkilerin ardından, açılışa katılan belediye başkanlarının ve teşkilat yöneticilerinin disipline sevk edildiğini duyuran Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in “boykot kapmasında olan bir işletme…” ifadesini kullanması, İsrail’e destek veren şirketlerle ilgili resmi bir boykot listesi bulunup bulunmadığı sorusunu gündeme getirdi.
MERVE ŞİŞMAN
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in Rize’deki tartışmalı açılışa katılan belediye başkanları ve teşkilat yöneticilerinin disipline sevk edileceğine ilişkin açıklamasında dile getirdiği "boykot kapsamında olan işletme" ifadesi tartışma yarattı. "Hükümetin boykot kapsamına aldığı şirketlerin hangileri olduğu" merak konusu oldu.
Rize'de AK Partili belediye başkanları ve yöneticilerinin, İsrail’e destek verdiği öne sürülerek boykot edilen Burger King şubesinin açılışına katılması tepkilere neden olmuştu.
Tepkilerin ardından, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, açılışa katılan belediye başkanlarının ve teşkilat yöneticilerinin disipline sevk edildiğini duyurmuştu.
Çelik açıklamasında, "Rize’de boykot kapsamında olan bir işletmenin açılışına katılan belediye başkanlarımız ve teşkilat yöneticilerimiz hakkında disipline sevk kararı alınmıştır. Süreç Teşkilat Başkanlığımız tarafından takip edilmektedir" demişti.
Rize’de boykot kapsamında olan bir işletmenin açılışına katılan belediye başkanlarımız ve teşkilat yöneticilerimiz hakkında disipline sevk kararı alınmıştır. Süreç Teşkilat Başkanlığımız tarafından takip edilmektedir.
— Ömer Çelik (@omerrcelik) October 13, 2024
AK Parti Sözcüsü Çelik’in açıklaması hükümetin bazı şirketleri boykot listesine aldığı iddialarını da gündeme getirdi. Bu konuda ticaret odaları ve ilgili bakanlıklara bilgi verilip verilmediği merak konusu oldu. Çelik’in açıklamasında yer alan “boykot kapsamında” ifadesi İsrail’in Gazze’de yaptığı katliama destek veren bazı küresel şirket ve markalarla ilgili liste yapıldığı iddiasını gündeme getirdi.
Konuyla ilgili olarak Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden bugüne kadar bir açıklama yapılmaması da Çelik’in açıklamasında dile getirdiği “boykot kapsamı”nı belirsiz bıraktı.
Tartışmalar devam ederken, boykot listesinin bazı sivil toplum örgütleri tarafından sosyal medyada isimleri yayınlanan şirketler olduğu da ileri sürüldü.
TRT WORLD: KATİL İSRAİL’İ DESTEKLEYEN MARKALARIN SATIŞI DÜŞÜYOR…
Bu gelişmeler yaşanırken, TRT World’de de dikkat çeken bir video yayınlandı.
'Katil İsrail'i besleyen ve destekleyen markalar tüketici adaletinin sonuçlarıyla karşı karşıya' başlığıyla paylaşılan videoda, "Starbucks CEO'sunu kovdu, McDonald's'ın küresel satışları düştü. KFC şubelerini kapatıyor. Burger King adını değiştiriyor" denildi ve bunların tüketici adaletinin sonuçları olduğu belirtildi.
????Satışları düşen Starbucks'ın CEO'su kovuldu
— TRT HABER (@trthaber) October 14, 2024
????McDonald's'ın küresel satışları 2020'den beri ilk kez düştü
Katil İsrail'i besleyen ve destekleyen markalar tüketici adaletinin sonuçlarıyla karşı karşıya. pic.twitter.com/M97XYpLAso
Devletin resmî televizyon kanalında yer alan yayında “İsrail ordusunu ücretsiz bir şekilde besleyen McDonald's, 2020'den bu yana ilk kez küresel satış düşüşüyle karşı karşıya” ifadeleri kullanılarak McDonald's'ın gelirinin yüzde 12 azaldığı öne sürüldü.
Bu durum; 'İsrail ordusuna yemek vermenin bedeli' ve 'halkın McDonald's'ı boykot etmesinin önemli ölçüdeki etkisi' olarak nitelendirildi.TV yayınında, “KFC de Malezya'da yine bu nedenden dolayı 100'den fazla şubesini kapatıyor ve Cezayir'deki ilk KFC mağazası açıldıktan kısa bir süre sonra Filistin yanlısı gösteri nedeniyle kapatıldı” ifadelerine yer verildi.
Sadece kurdele kesmemişler: Burger King faturada
AK Parti'de Burger King krizi: Rize'deki açılışa katılan belediye başkanları disipline sevk edildi