Melih Bulu'nun görevden alınmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın atadığı Naci İnci, akademisyenler tarafından protesto ediliyor. Güney Kampüsü'nde bir araya gelen akademisyenler İnci'nin güven oylamasından yüzde 95 reddedildiğini hatırlatarak atamanın iptalini istedi.
Boğaziçi Üniversitesi'nde aylarca süren öğrenci ve akademisyenlerin tepkisinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından görevden alınan Melih Bulu gibi yeni atanan Rektör Naci İnci de öğrenciler ve akademisyenler tarafından kabul edilmiyor.
Bulu'nun görevden alınmasının ardından güven oylamasında yüzde 95 ret alan İnci'nin atanmasına tepkiler dinmiyor. Akademisyenler bugün yaptıkları açıklamada taleplerini, "Ne Melih Ne Naci, Özgür Özerk Akademi" şeklinde ifade etti.
Kuzey Kampüsü'nde bir araya geleb akademisyenler, Güney Kampüs'e kadar yürüyerek basın açıklaması yaptı.
Bulu'nun sadece Boğaziçili olmadığı için protesto edilmediğinin altının çizildiği açıklamada "20 Ağustos Cuma gecesi, yine bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Naci İnci’nin üniversitemize rektör olarak atandığını öğrendik. 2 Ocak günü Melih Bulu’nun atanmasına karşı Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri olarak 'Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz' diyerek başlattığımız mücadelemizde itirazımız, sadece üniversite yönetimi dışından bir kişinin atanmasına yönelik değildi. Kabul etmediğimiz temel hususlar, rektör atama sürecinin üniversitenin ilgili kurullarının hiçbiri muhatap alınmadan, kurumun iradesi hiçe sayılarak ve şeffaf olmayan bir şekilde yapılmasıydı" ifadelerine yer verildi.
30 Temmuz'da akademisyenlerin gerçekleştirdiği güven oylamasının sonuçlarının hatırlatıldığı açıklamada 17 adayın oylanmasında Bulu'nun yardımcılığını da kabul eden Naci İnci'nin yüzde 95 ret aldığı hatırlatıldı.
'ÖĞRENCİLERİMİZİ BASKI ALTINA ALDI'
"Naci İnci, vekâleten rektörlük yaptığı süre boyunca Can Candan ve Feyzi Erçin hocalarımız ile Boğaziçi Üniversitesi Cinsel Tacizi Önleme Kurulu (CİTOK) Koordinatörü Cemre Baytok’un işine hukuksuz ve keyfi bir şekilde son verdi" denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Aynı dönemde Naci İnci, karar alma süreçlerinde kurum içi usul, kural ve hukuki düzenlemeleri yok saydı; bölüm, fakülte, Üniversite Yönetim Kurulu ve Senato gibi kurulların iradelerini çiğnedi. Bu hukuksuz işlemler dolayısıyla yüze yakın hocamız çeşitli davalar açtı, 'görevi kötüye kullanma' suçunu da içeren suç duyurularında bulundu.
Naci İnci, öğrencilerimizi haksız ve hukuksuz disiplin soruşturmalarıyla baskı altına aldı."
'ADAYLAR HANGİ KRİTERE GÖRE SEÇİLDİ?'
Akademisyenler, İnci'nin atanmasına yönelik şu soruları sordu:
"Başvuru yapan kaç rektör adayı vardı, bu adaylar kimdi?
Adayların incelenmesi sürecinde YÖK’ün uyguladığı herhangi bir prosedür var mı?
Başvuran adaylar arasından mülakata çağrılan var mı?
Varsa mülakata çağrılan adaylar hangi kriterlere göre seçildi?
Okulumuzca güvenoyu alan, Boğaziçi Üniversitesi’nin 17 yetkin ve liyakat sahibi rektör adayı mülakata dahi çağrılmazken adaylığı Boğaziçi kamuoyunca açıkça reddedilen Naci İnci neden tercih edildi?"