Bloomberg'ten BRICS'e üyelik başvurusunun ardından yeni iddia: Türkiye ve Çin nadir toprak elementleri için işbirliği yapacak

Bloomberg'ten BRICS'e üyelik başvurusunun ardından yeni iddia: Türkiye ve Çin nadir toprak elementleri için işbirliği yapacak

Bloomberg'in, Türkiye'nin BRICS'e tam üyelik başvurusu yaptığını iddia etmesinin ardından, dikkat çeken bir gelişme daha yaşandı. Bloomberg, Türkiye'nin Eskişehir'de keşfedilen nadir toprak elementlerinin işlenmesi için Çin ile iş birliği yapmayı planladığını açıklarken, bunun BRICS'e üyelik başvurusunun ardından gelmesine dikkat çekti.

Türkiye, Eskişehir’de keşfedilen nadir toprak elementlerinin işlenmesi için Çin ile iş birliğine hazırlanıyor. Bu potansiyel ortaklık, Türkiye'yi, elektrikli araç ve batarya üretiminde öne çıkan Çinli üreticiler için daha cazip hale getirebilir.

Bloomberg’e göre, Ankara hükümeti, Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar liderliğinde bir heyeti Ekim ayında Çin'e göndermeye hazırlanıyor. Heyet, Çin ile nadir toprak elementleri konusundaki görüşmeleri ilerletmeyi hedefliyor. Bloomberg bu gelişmenin, Türkiye'nin Çin ve Rusya gibi ülkeleri içeren BRICS grubuna katılma başvurusunu resmileştirmesinin ardından gelmesine dikkat çekti. Bloomberg, geçtiğimiz gün yayınladığı bir haberde, Türkiye'nin BRICS'e tam üye olmak için başvurduğu iddia etmişti.

ÇİN İLE İLİŞKİLER GELİŞİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Temmuz ayında Kazakistan’da Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir araya gelerek nadir toprak elementlerinin geliştirilmesinde iş birliği yapılmasını görüştüğü bildirildi. Türkiye, bu iş birliğinin, BYD Co. gibi Çinli firmaları Türkiye'de elektrikli araç ve batarya üretimine teşvik edeceğini umut ediyor. BYD, Türkiye’de elektrikli araç üretimi için geçtiğimiz aylarda bir anlaşma imzalamıştı.

ÇİN NADİR TOPRAK ELEMENTİNDE DÜNYA LİDERİ

İki yıl önce, Türkiye Eskişehir’de büyük bir nadir toprak elementi rezervi keşfettiğini açıklamıştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bu ham maddeleri işlemek için bir rafineri kurma planlarını sürdürüyor. Türkiye, nadir toprak elementleri tedarik zincirinde küresel bir oyuncu olmayı hedeflerken, Çin, bu alanda son otuz yılda hem madencilik hem de rafinaj konusunda dünya lideri konumuna geldi. Bu da ABD ve AB’deki endişeleri artırmış durumda.

Türkiye, Beylikova'da keşfedilen bu bileşikleri en yüksek saflıkta işlemek için Çin ile iş birliği yapmak istiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (14)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
14 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN