Bir tanesi bir kilo! Dağ tepelerinde kaynak sularıyla yetişiyor, hasadı atlarla yapılıyor...

O sebzenin bu hali dikkat çekiyor! O ilimizde özenle yetiştiriliyor. Hasadı diğer ürünlerden farklı, hasat, atlar ve katırlarla yapılıyor. Dağ tepelerinde kaynak sularıyla yetişiyor. Tamamen doğal yetişen sebzenin bir tanesi bir kilo!

Mevsiminin gelmesiyle birçok sebzede hasat başladı. Ancak bu sebzenin hasadı bilinenden farklı, çok yüksek rakımlı yerlerde yetişiyor. Hasatta at ve katırlardan yardım alınıyor. Hem lezzetli hem sağlıklı! Tanesi bir kilo ağırlığında.

Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Bulanık Mahallesi’nde çiftçiler, dedelerinden kalma asırlık tohumlarla yetiştirdikleri ‘Bulanık Domatesi’ni sarp arazilerde hasat ederek at ve katırlarla taşıyor. Bu eşsiz domatesler, lezzeti, aroması ve bazıları 1 kilogramı bulan ağırlıklarıyla dikkat çekiyor.

ASIRLIK TOHUMLARLA YETİŞTİRİLEN BULANIK DOMATESİ

At ve katırlarla domates hasadı

Bulanık Mahallesi çiftçileri, dedelerinden miras kalan asırlık tohumları özenle toprakla buluşturuyor. Ürettikleri domatesler, mahallenin adı olan "Bulanık Domatesi" ismiyle piyasaya sunuluyor. Bu domatesler, tüketicilerden yoğun ilgi görüyor ve marketlerde, pazarlarda kısa sürede tükeniyor. Tarlada kilogramı 30 liraya satılan Bulanık domatesinin 2024 yılı sezonunda yaklaşık 10 bin ton rekolte vermesi bekleniyor.

DOĞAL YÖNTEMLERLE ÜRETİM

1.800 metre rakımlı tepelerde, buz gibi kaynak suyu ile yetiştirilen Bulanık domatesleri, zirai ilaç kullanılmadan, tamamen hayvan gübresi ile üretiliyor. Bu doğal yöntemler sayesinde domatesler hem sağlıklı hem de lezzetli oluyor. Sarp arazilerde hasat edilen domatesler, at ve katırlara yüklenerek civar illere ve Kahramanmaraş haline taşınıyor.

Domates üreticisi Ali Bozlakoğlu, Bulanık domatesinin Kahramanmaraş’ta ünlü olduğunu belirterek, “Kahramanmaraş’ta Bulanık domatesi diye ünlüdür. Buranın geçim kaynağı domates üreticiliğidir biz burada at ve kendi imkanlarımız ile hasadınım yaptığımız ürünleri sevk ediyoruz” dedi.

Bir diğer üretici Nurullah Ayyıldız ise, “Tohum dedelerimizden kalmadır. Köyümüzün hava ve suyunun etkisiyle domateslerimiz çok güzel oluşuyor. Semt pazarları ve hale gönderiyoruz ürünlerimizi” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN