Binlerce kişiye yeşil pasaport müjdesi! Bu meslekleri yapanlar yaşadı: Yeşil pasaport hakkı gelebilir

Binlerce kişiye yeşil pasaport müjdesi! Bu meslekleri yapanlar yaşadı: Yeşil pasaport hakkı gelebilir

Yurtdışına çıkmak isteyen binlerce kişi vize reddi yediği için, birçok meslek grubu da çareyi Yeşil Pasaport da buldu. Bu konu Meclis’te 19 farklı kanun teklifiyle gündeme gelirken, o meslek gruplarına da Yeşil pasaport hakkı gelebilir. İşte detaylar…

Yurt dışına gitmek isteyen vatandaşların vize taleplerinin reddedilmesi ve randevu almanın zorlaşması, yeşil pasaport talebini artırdı. Çeşitli meslek gruplarının yeşil pasaport alabilmesi için yasa teklifi hazırlandı. Son olarak, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı mühendisler, mimarlar ve malul-muharip gaziler için de yeşil pasaport verilmesi talep edildi. Bu düzenlemenin TBMM'ye sunulmasıyla birlikte, yeşil pasaportla ilgili yasa teklifi sayısı 19’a ulaştı.

MESLEK GRUPLARINA YEŞİL PASAPORT TALEBİ

CHP, MHP, DP, DEVA, YRP ve İYİ Parti tarafından sunulan yasa teklifleriyle çeşitli meslek gruplarına yeşil pasaport verilmesi talep ediliyor. Bu gruplar arasında eczacılar, gazeteciler, TIR şoförleri, belde belediye başkanları, serbest muhasebeciler, hakim ve savcılar, engelli memurlar, bekçiler, muhtarlar, gardiyanlar, özel sektörde çalışan doktorlar, tiyatro sanatçıları, öğretim üyeleri, TBMM danışmanları ve sendika yöneticileri bulunuyor.

YEŞİL PASAPORTLA İLGİLİ GÜNCEL DURUM

Şu an Türkiye’de 1 milyon 200 bin kişi yeşil pasaport taşıyor. Tekliflerin kabul edilmesi durumunda, eş ve çocuklarla birlikte en az 800 bin kişi daha yeşil pasaport sahibi olacak. Türkiye genelinde 50 bin muhtar, 29 bin bekçi, 68 bin infaz koruma memuru, 3 bin sendika yöneticisi, 15 yıl kıdemi olan basın kartlı 3 bin gazeteci, 18 bin eczacı ve 16 bin hakim-savcı görev yapıyor.

VİZE ACENTELERİNİN DURUMU VE ENDİŞELER

Vize acenteleri ve büyükelçiliklerin yoğunluğu, vize başvurularında büyük zorluklar yaşanmasına neden oluyor. Vize Acenteleri Derneği Başkanı Mehmet Çalışkan, Sözcü'ye yaptığı açıklamada, "Ret oranları ciddi şekilde arttı. En büyük sorun, büyükelçilik ve konsoloslukların vize işlemlerini devrettikleri firmalardan randevu almak," dedi. Çalışkan, internet üzerinden randevuların hızla dolduğunu ve aylar sonrasına tarih verildiğini belirtti. Ayrıca, reddedilen vize başvurularında ödenen paranın iade edilmediğini vurguladı.

yesil-pasaport-istenen-meslekler.jpg

SUNULAN TEKLİFLER

TBMM İçişleri Komisyonu'nda görüşülmeyi bekleyen ancak yasalaşma ihtimali düşük olan teklifler şunlardır:

  • Derecelerine bakılmaksızın tüm hakim ve savcılar.
  • Özel sektörde çalışan tiyatro sanatçıları.
  • Adalet Bakanlığı infaz koruma memurları.
  • Çarşı ve mahalle bekçileri.
  • 20 yıldır ticaret yapmayan iş insanları.
  • 10 yıldır uluslararası nakliye işi yapan TIR şoförleri.
  • 10 yıl kıdemli üniversite öğretim üyeleri.
  • Belde Belediye Başkanları.
  • 15 yıl kıdemli eczacılar.
  • TBMM ve Büyükşehir Belediye danışmanları.
  • İl ve ilçelerde görev yapmış eski belediye başkanları.
  • Türkiye çapında örgütlü sendika yönetim kurulu üyeleri.
  • Yeminli mali müşavirler ve serbest muhasebeciler.
  • 15 yıl kıdemli basın kartı sahibi gazeteciler.
  • 15 yıl kıdemli özel sektör doktorları.
  • Köy ve mahalle muhtarları.
  • Yüzde 40 engelli ve 10 yıl kıdemi olan devlet memurları.
  • TMMOB’ye bağlı 15 yıl kıdemi olan mühendisler ve mimarlar.
  • Malül ve muharip gaziler.

VİZE GEREKTİREN ÜLKELER

Vize gerektiren ülkeler arasında ABD, Kanada, İngiltere, Avustralya ve Meksika gibi popüler destinasyonlar yer alıyor. Ayrıca, Afganistan, Benin, Butan, Cape Verde, Doğu Timor, Eritre, Ermenistan, Etiyopya, Gambiya, Gana, Gine, Güney Sudan, Güney Kıbrıs, Kiribati, Komor, Kongo, Kuzey Kore, Laos, Lesotho, Liberya, Madagaskar, Mali, Malavi, Mikronezya, Myanmar, Nauru, Nepal, Nijerya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Senegal, Solomon Adaları, Somali, Sudan, Uganda ve Yeni Zelanda da vize talep eden ülkeler arasında bulunuyor.

Yeşil pasaport talepleri, meslek gruplarının yurtdışındaki iş ve seyahat ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla giderek artıyor. Ancak, vize başvurularındaki zorluklar ve büyükelçiliklerin yoğunluğu, bu taleplerin karşılanmasında engeller oluşturuyor. Yasalaşması beklenen teklifler, yeşil pasaportla ilgili düzenlemeleri ve genişletmeleri içeriyor ve bu süreçteki gelişmeler yakından takip ediliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN