Bazı araçları kullanmak için üst yaş sınırı getirildi! Yaşını dolduranlar araç kullanamayacak

Bazı araçları kullanmak için üst yaş sınırı getirildi! Yaşını dolduranlar araç kullanamayacak

Sürücü belgesi yaş sınırında yapılan değişikliklerin yanı sıra, belirli yaşı aşan sürücülerin belge yenileme süreçleri ile ilgili yeni kurallar belirlendi. İşte detaylar...

Ehliyet sahiplerini yakından ilgilendiren yeni bir düzenleme yapıldı. Artık belirli yaşın üzerindeki vatandaşlar, sürücü belgelerine sahip olsalar dahi araç kullanamayacak.

AĞIR VASITA EHLİYETİNDE ÜST YAŞ SINIRI KAÇ 2024?

Avukat Tamer Heper, Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nde belirtilen şartlara göre ticari taşıma faaliyetlerinde görev alacak şoförlerin mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları gerektiğini, büyük otobüs şoförlerinin en az 26 yaşında olmaları ve 66 yaşını aşmamış olmaları gerektiğini söyledi.

Fakat Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın 2023 Aralık ayında yaptığı geçici düzenlemeyle, koronavirüs salgını sonrasındaki normalleşme sürecinde ve ticaret hacmindeki artış dolayısıyla mesleki yeterlilik belgesine sahip sürücü ihtiyacını karşılamak amacıyla yaş sınırının 69'a yükseltilmişti.

Yeniçağ'da yer alan habere göre, bu düzenlemenin Kahramanmaraş'taki deprem sonrası sürücü eğitimlerinin aksaması ve yeni sürücü arzının yetersiz kalması nedeniyle 2024 sonuna kadar uzatıldığı açıklandı. Av. Tamer Heper, 68 yaşını tamamlayıp 69 yaşına giren sürücülerin ticari araç kullanma haklarını kaybedeceklerini ve başka iş arayışına girmeleri gerektiğini dile getirdi.

Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nde taşıma işlerinde istihdam edilen şoförlerde aranacak nitelik ve şartlar şöyle:

MADDE 34–(1) Bu yönetmelik kapsamındaki taşıtları kullanan şoförlerin; a) İlgili mevzuatın öngördüğü mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları, b) Büyük otobüs kullananların 26 yaşından gün almış olmaları, c) 66 yaşından gün almamış olmaları gerekmektedir.

80 YAŞ ÜSTÜ EHLİYET YENİLEME ZORUNLU MU?

65 yaşını dolduran kişiler için 3 yılda bir zorunlu ehliyet yenileme dönemi başlıyor. 80 yaşını dolduran sürücüler için ise risk arttığından dolayı bu süre 2 yıla düşürülüyor ve 2 yılda bir ehliyet yenileme işlemi yapılması isteniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN