Meclis, 31 Mart yerel seçimleri ve Ramazan Bayramı için verdiği aranın 16 Nisan'da sona ereceğini duyurdu. Parlamentonun yeni mesaisi başladığında, yoğun bir gündem bekliyor. Genel Kurul'da turizm ve enerji teklifleri üzerinde görüşmeler yapılacak. Gündemde en dikkat çeken konu ise 9. Yargı Paketi oldu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi, bayram sonrasında yoğun bir mesai dönemine girecek. Ekonomiden turizme, enerjiden yargıya kadar birçok alanda önemli kanun teklifleri gündeme gelecek.
ENERJİ TEKLİFİ
Meclis Genel Kurulu'nun nisan ayı gündemini, daha önce komisyonlarda kabul edilen turizm ve enerji teklifleri oluşturacak. Enerji teklifi kapsamında, yerli üretim ve çeşitli kaynaklardan ithal edilen doğal gazın sıvılaştırılarak dünya pazarlarına sunulması sağlanacak. Enerji verimliliğini artırmak amacıyla hazırlanan projeler de desteklenecek ve yenilenebilir enerji üretimi için belirli alanlarda santraller kurulabilecek.
TURİST REHBERLİĞİ
TRT Haber'de yer alan habere göre; Turizmle ilgili kanun teklifinde ise turist rehberliğine ilişkin düzenlemeler yer alacak. Mesleğe kabul şartlarını yerine getiren adaylar, yabancı dil yeterlilik belgesine sahip olmasalar bile Türkçe turist rehberi olabilecek. Seyahat acenteleri, müşterileri bilgileri dışında başka bir işletmeye yönlendirirse, belgeleri iptal edilecek ve acentelik yapma hakkı 5 yıl süreyle askıya alınacak.
KRİPTO PARA
Ayrıca, kripto varlıklara ilişkin bir kanun teklifi Meclis'e sunulacak. Bu teklifle kripto varlıkların hukuki tanımı yapılacak ve ihraç, dağıtım ve alım satım süreçlerine ilişkin kurallar belirlenecek.
RUHSATSIZ SİLAHLAR
İçişleri Bakanlığı ile ilgili bir kanun teklifi de Mayıs ayında Meclis'e sunulacak. Bu teklifte "vahim silah" olarak adlandırılan "otomatik silahların" tüm parçalarının ruhsata tabi olması öngörülüyor. Böylece ruhsatsız silah temin edenlerin cezaları artırılacak.
9. YARGI PAKETİ
Ayrıca, Mayıs ayında 9'uncu yargı paketinin de Meclis gündemine geleceği planlanıyor. Pakette cezasızlık algısının kırılmasına yönelik düzenlemeler bulunacak.