İSKİ'nin açıkladığı verilere göre İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranları yüzde 79.1'e yükseldi ancak Meteoroloji'nin verilerine göre yağışlarda düşüş var. 2024'te Marmara Bölgesi'nde son 10 yılın en düşük şubat yağışları kaydedilirken, yağışlar geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 18 azaldı. Böylece bölgedeki şubat yağışları, uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 56 azaldı.
Hava sıcaklıkları insan faaliyetleri kaynaklı iklim değişikliği etkilerinin yoğunlaşmasıyla artarken Türkiye'ye düşen yağışların miktarı da değişmeye devam ediyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Marmara Bölgesi'nde şubat ayı yağış miktarının uzun yıllar ortalaması 70,7 milimetre oldu. Bölgeye geçen yıl şubat ayında 38, bu yılın aynı döneminde ise 31,1 milimetre yağış düştü.
SON 10 YILIN EN DÜŞÜK ŞUBAT YAĞIŞLARI
Böylece şubat yağışları uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 56, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 18 azaldı ve son 10 yılın en düşük şubat yağışları kaydedildi.
Bursa ve Balıkesir çevrelerinde şubat ayındaki yağışlarında azalma yüzde 80'e kadar arttı. Ayrıca Bursa'da son 35 yılın en düşük şubat ayı yağışları kaydedildi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, eylül ayından beri Türkiye'nin yağışlı sisteminin etkisi altına girdiğini, kışın yağışların arttığını belirtti.
Şubat ayında Türkiye genelinde yağışlarda azalma meydana geldiğini belirten Tek, "Marmara Bölgesi, Orta Akdeniz'den gelen yağış sistemlerini şubatta az aldı. Yağış oluşturacak sistemlerin az olması şubat ayında Marmara'da yağışları uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 56, geçen yılın aynı dönemine göre 18 azalmasına neden oldu." dedi.
'YAĞIŞLAR AZALSA DA BARAJLARDA DOLULUK ORANI AZALMADI'
Kış yağışlarının Marmara Bölgesi'ndeki barajların dolulukları olumlu etkilediğinin altını çizen TEk şunları söyledi:
"Şubat ayında yağışlar azalsa da barajlarda doluluk oranı azalmadı. Bu durum yağışların yer altı sularına olumlu etkisini gösteriyor. Mevsimsel iklim tahminleri, bölgede yağışların önümüzdeki aylarda ortalamalar ve üzerinde devam edeceğine işaret ediyor. Bu durum yaza kadar barajlarımızdaki dolulukları daha da arttıracaktır.
Doluluk oranlarının artması, su tasarrufu konusundaki bakışımızı değiştirmemelidir. Suyu koruma ve tasarruflu kullanmanın vatandaşın en önemli görevlerinden birisi olması lazım. Yağmur sularını biriktirmemiz, suyunu her damlasını değerlendirmemiz gerekiyor. Ayrıca Marmara Bölgesi şubatta yüksek basıncın etkisi altında kaldı. Yüksek basınç yağışların azalmasına neden oldu."
Adil Tek, geçen yıl da Marmara Bölgesi'nde yağışların azaldığını sözlerine ekledi.