Bayram sofralarında ağzımız tatlansın diye yer alan baklavaların sahtesine dikkat edin. Kalitesiz baklavayı anlamanın tüm detaylarını anlatan baklava ustası Mahmut Şahan, nelere dikkat edilmesi gerektiğini tek tek sıraladı. İşte sahte baklavaya karşı göz ardı edilmemesi gereken o detaylar…
Baklava alırken genellikle fiyatlar göz önüne alınırken baklava ustası Mahmut Şahan, baklavanın gerçek olup olmadığını anlamak için dikkat edilmesi gereken detayları açıkladı. Bir dükkana girdiğinizde baklavalarda dikkat etmeniz gereken özellikleri göz ardı etmeyin. İşte sahte baklavaya karşı göz ardı edilmemesi gereken o detaylar…
SAHTE BAKLAVA NASIL ANLAŞILIR?
Baklavanın belirli bir rakamdan ucuza satılması durumuna karşı vatandaşları uyaran Şahan, baklava yediğinizde su içmeye ihtiyacınız oluşuyorsa içerisinde glikoz var demektir. Baklava yediğinizde su içmeye ihtiyacınız bulunmuyorsa aldığınız baklavanın kaliteli olduğuna emin olabilirsiniz. Tatlıların içerisinde kullanılan glikoz boğazlı yakan bir ürün olurken tatlılarda da kendini belli ediyor.
UCUZ BAKLAVANIN YUFKASI YENMEZ
Baklava üretim aşamasında görev aldığını dile getiren Mahmut Şahan, "İstanbulluları, Gaziantep'in en iyi baklavalarıyla tanıştırıyoruz. Deyim yerindeyse ucuz etin yahnisi yenmez. Dolayısıyla da ucuz baklava yenmez. Çünkü maliyetleri, fıstık fiyatları var. Günümüzde Gaziantep baklavası yapabilmek için sadece bin 200 ile bin 400 lira arasında Antep fıstığının fiyatı var. Ucuz baklava alınırsa yenmez.” dedi.
Bugünlerde 1000 liranın altında alınan hiçbir baklavanın tüketilemeyeceğine dikkat çeken Şahan, baklavaların altın sarısı bir renge ve oklavayla açılmış olması gerektiğini belirtti. Baklava almadan önce herkesin öncelikle kokusuna bakması gerektiğini belirten Şahan, tereyağı ve fıstık kokusunun burnunuza gelmesi gerektiğini belirtti.
“TATLIDAN DOLAYI HASTANELİK OLMAYIN”
Tatlı severlerin bayramda yedikleri tatlılar nedeniyle hastanelik olmaması için uyarılarını önceden sıralayan Şahan, "Baklavayı yediğinizde eğer su içme ihtiyacı duyuyorsanız içinde glikoz vardır. Su içme ihtiyacı duymuyorsanız zaten sağlıklı bir ürün olduğunu anlarsınız. Glikoz boğazı yakar. Glikozsuz baklava yediğinizde su içme ihtiyacı duymazsınız. Vatandaşlarımızın bunları dikkat etmesi lazım. Bayramda tatlı yiyeyim derken sonra hastanelik olmasınlar. Bunlar ilk hasat edilen fıstıklardan yapılıyor. İlk hasat edilen fıstık olduğu için yemyeşil. Görüntüsü kaliteyi belli ediyor. Sıcaklarda biraz daha hafif tatlı yemek istiyorlarsa şöbiyetimiz var, kaymaklıdır. Diğerlerine göre daha hafiftir. Rengi gördüğünüz gibi altın sarısı. Yine tereyağı ile yapılmıştır" dedi.