Bakanlık sahtecileri açıkladı: Evinizde zeytinyağı varsa deneyin! Gıda mühendisi püf noktasını açıkladı artık herkes anlayabilir

Bakanlık sahtecileri açıkladı: Evinizde zeytinyağı varsa deneyin! Gıda mühendisi püf noktasını açıkladı artık herkes anlayabilir

Bakanlığın sahte zeytinyağı markalarını açıklamasının ardından vatandaşlar paniğe kapıldı. Hal böyle olunca birçok kişi evindeki zeytinyağlarından şüphe etmeye başladı. Gıda mühendisi ise zeytinyağına ilişkin bilinmesi gereken püf noktaları anlattı. İşte konuya ilişkin detaylar…

ZEYNEP ORHAN

Tarım ve Orman Bakanlığı, sahte zeytinyağı markalarını ifşa etti! Evinizdeki zeytinyağının gerçek olup olmadığını anlamak için gıda mühendislerinin önerdiği basit testlerle kontrol edebilirsiniz.

Son dönemde zeytinyağı fiyatlarının artmasıyla sahte zeytinyağı üretimi de hız kazandı. Vatandaşlar, kaliteli zeytinyağı almakta zorlanırken, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan ifşa listesi şok etkisi yarattı. Listede yer alan markalar, 'naturel zeytinyağı' adı altında karışımlı ürünler satıyor ve halk sağlığını tehdit ediyor. Peki, evinizdeki zeytinyağının sahte olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz? Gıda mühendislerinin verdiği püf noktalar sayesinde sahte ürünleri kolayca tespit edebilirsiniz.

yeni-proje-20-001.jpg

GIDA MÜHENDİSİNDEN KRİTİK UYARILAR: ZEYTİNYAĞINIZI BU YÖNTEMLERLE TEST EDİN

1. Dondurucu Testi: Zeytinyağını bir bardağa koyun ve -6 derece civarındaki bir dondurucuya yerleştirin. Yarım saat bekledikten sonra yağın donma durumuna bakın. Gerçek zeytinyağı tamamen donar ve kristalleşir. Ancak bir kısmı donmuş, bir kısmı sıvı kalmışsa, yağınızın sahte olma ihtimali yüksektir.

2. Su Testi: Bir bardak ılık suya az miktarda zeytinyağı ekleyin. Gerçek zeytinyağı, baloncuklar çıkararak suyun yüzeyine çıkar ve karışmaz. Sahte zeytinyağı ise baloncuk çıkarmadan su yüzeyine çıkar ve bir süre sonra suya karışır.

3. Tat ve Koku Testi: Zeytinyağının boğazda hafif yanma hissi oluşturması, gerçek olduğunu gösterir. Ayrıca, yoğun bir zeytin kokusu da kaliteli bir zeytinyağının işaretidir. Eğer boyaya benzer bir koku alıyorsanız, bu zeytinyağınızın sahteliğine ve oksitlenmiş olduğuna işaret eder.

yeni-proje-21-001.jpg

ZEYTİNYAĞININ RENGİ KALİTEYİ GÖSTERİR Mİ?

Zeytinyağı sarıdan yeşile farklı tonlarda olabilir, ancak bu renk farkı kalitenin bir göstergesi değildir. Zeytinyağı tadımında genellikle koyu renkli bardaklar kullanılır. Bu yüzden zeytinyağı alırken rengine bakmadan, koyu renkli şişelerde satılan ürünleri tercih etmeniz daha güvenli olacaktır.

whatsapp-gorsel-2024-10-13-saat-15-34-23-8ef585e8.jpg

İFŞA EDİLEN SAHTE ZEYTİNYAĞI MARKALARI

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan listede, birçok markanın "naturel zeytinyağı" adı altında sahte ve karışımlı ürünler sattığı ortaya çıktı. Bir firmanın 75 farklı markayla piyasada olduğu belirlenirken, bu firmaların kamu sağlığını tehdit ettiği açıklandı. Evinizde bu listedeki markaların zeytinyağları varsa, sağlığınızı riske atmamak için dikkatli olmanız gerekiyor.

Gıda mühendislerinin tavsiyeleriyle evde basit testlerle zeytinyağınızın kalitesini kontrol edebilir ve sahte zeytinyağlarından uzak durabilirsiniz. Unutmayın, gerçek zeytinyağı sadece tat değil, sağlık demektir!

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN