Bakan Tekin'den Instagram ve Roblox engeli açıklaması: Dijital faşizme dur demeliyiz

Bakan Tekin'den Instagram ve Roblox engeli açıklaması: Dijital faşizme dur demeliyiz

Instagram'ın ardından Roblox'a getirilen erişim engeli gündemdeki yerini koruyor. Milli Eğitim Bakanı Tekin, platformlara getirilen engellerle ilgili, çocukların tehlikelerden korunması ve dijital bağımlılığın önüne geçebilmek amacıyla önlemler aldıklarını vurgulayıp "Dijital medya platformlarının evrensel hukuka, iç hukuka ve geleceğe dair sorumluluklarımıza saygı duyması elzemdir." dedi. Tekin "Dijital faşizme hep birlikte dur demeliyiz" ifadelerini kullandı.

Türkiye’de sosyal medya platformu Instagram'ın kapatılmasının ardından, çevrimiçi oyun platformu Roblox da erişime kapatıldı. Roblox'a getirilen erişimin engeli kararı, çocukların istismarına neden olabilecek içeriklerin platformda yer aldığı gerekçesiyle alındı. Milli Eğitim Bakanı (MEB) Yusuf Tekin, sosyal medya hesabından erişim engeli getirilen sosyal medya platformları Instagram ve Roblox hakkında açıklamalarda bulundu.

"Bakanlık olarak, çocuklarımızın dijital dünyada karşılaşabilecekleri tehlikelerden korunması ve dijital bağımlılığın önüne geçilmesi için çeşitli önlemler almaktayız." diyen Tekin, "Özellikle Instagram ve Roblox gibi popüler platformlar, çocuklarımızın dijital bağımlılığa sürüklenmesine ve dijital faşizm olarak adlandırabileceğimiz kontrolsüz içeriklerle karşılaşmasına neden olabilmektedir." dedi. Tekin, "Dijital faşizme hep birlikte dur demeliyiz" ifadelerini kullandı.


Tekin'in açıklaması şöyle:

"Günümüz dijital çağında, çocuklarımızın güvenliği ve sağlıklı gelişimi her zamankinden daha büyük bir önem taşımaktadır. Okullarımızın, öğretmenlerimizin ve eğitim öğretim ortamlarımızın yanında bilhassa sosyal medya mecraları da evlatlarımızın gelişiminde etkilidir. Bakanlık olarak, çocuklarımızın dijital dünyada karşılaşabilecekleri tehlikelerden korunması ve dijital bağımlılığın önüne geçilmesi için çeşitli önlemler almaktayız. Son yıllarda, sosyal medya platformları ve çevrim içi oyunlar, çocuklarımızın zamanının büyük bir kısmını almaktadır. Bu platformlar, öğrencilerimizin sosyal, akademik ve psikolojik gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilecek içeriklere ev sahipliği yapabilmektedir. Özellikle Instagram ve Roblox gibi popüler platformlar, çocuklarımızın dijital bağımlılığa sürüklenmesine ve dijital faşizm olarak adlandırabileceğimiz kontrolsüz içeriklerle karşılaşmasına neden olabilmektedir. Hiç kuşku yok ki, dijital medya platformlarının evrensel hukuka, iç hukuka ve geleceğe dair sorumluluklarımıza saygı duyması elzemdir. Unutmayalım ki, evlatlarımızı sosyal medya araçlarının dijital faşizminden korumak hepimizin ortak sorumluluğudur. Dijital faşizme hep birlikte dur demeliyiz"

ERİŞİM ENGELİNDE SON DURUM

Instagram’a erişim engelinde bir hafta geride kaldı. META yetkilileri, PKK’nın uluslararası düzeyde terör örgütü olarak kabul edildiğini belirtip, bu paylaşımlarda algoritmanın düzeltileceğini bildirdi. Ancak aynı adım henüz YPG ve FETÖ için atılmış değil.

Uygulamaya getirilen erişim engeli de bu nedenle kaldırılamıyor. Gözler, META yetkilileri ile yapılacak yeni görüşmede.

Görüşmenin kısa süre içerisinde gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Son olarak geçen günlerde Roblox'a da erişim engeli getirilmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN