Bakan Fidan, yarın Özbekistan'ı ziyaret edecek

Bakan Fidan, yarın Özbekistan'ı ziyaret edecek

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın ile yarın Özbekistan'ı ziyaret edecek. Fidan, Yerlikaya ve Kalın'ın Özbekistan ziyaretinde ilk defa "üçlü toplantı formatında" istişareler yapılacak. Görüşmelerde, ikili siyasi ve ekonomik ilişkiler ile güvenlik alanındaki işbirliği konuları değerlendirilecek. Türkiye ile Özbekistan arasındaki ilişkilerin güçlenmesine yönelik çalışmaların nihai hale gelmesi hedefleniyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, yarın Özbekistan'a resmi bir ziyarette bulunacak. Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, bu ziyaret kapsamında ilk kez "üçlü toplantı formatında" istişareler gerçekleştirilecek.

Görüşmelerde, ikili siyasi ve ekonomik kalkınma ile güvenlik birimleri işbirliği konuları masaya yatırılacak. Ayrıca, Türkiye ve Özbekistan arasındaki ilişkilerin kurumsal düzeyde daha iyi da görülebileceğine yönelik ürünlerin sonuçlandırılması hedefleniyor. Bu çerçevede, ekonomi, savunma sanayi, enerji, ulaşım, kültür, eğitim, düzensiz göç, terörle mücadele ile güvenlik alanlarındaki ilişkilerin de ele alınması bekleniyor.

HAZİRANDA YAPILAN GÖRÜŞME DEĞERLENDİRİLECEK

Bakan Fidan'ın, ziyareti kapsamında Özbek mevkidaşı Bahtiyar Saidov ile görüşmesi planlanıyor.

Görüşmede, haziranda Türkiye'de yapılan Türkiye - Özbekistan Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi (YDSK) Üçüncü Toplantısı'nda alınan kararların takibi de yapılacak.

Bu çerçevede, ekonomi, savunma sanayi, enerji, ulaşım, kültür, eğitim, düzensiz göç, terörle mücadele ile güvenlik alanlarındaki ilişkilerin de ele alınması bekleniyor.

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI

Ziyaret kapsamında, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) başta olmak üzere, bölgesel gelişmeler ile bölgesel ve uluslararası kuruluşlar nezdindeki işbirliği kapsamlı bir şekilde değerlendirilecek.

Fidan'ın Özbekistan'da Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev tarafından kabul edilmesi de bekleniyor.

TÜRKİYE İLE ÖZBEKİSTAN İLİŞKİLERİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'in iradeleri doğrultusunda iki ülke arasındaki ilişkiler her alanda ilerliyor.

916155e5-68e4-408c-a859-efa68a31cc6a.png

Bu kapsamda dış politika ve güvenlik alanlarında işbirliğinin artırılması amacıyla Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları ile istihbarat kurumları arasındaki eşgüdüm ve işbirliğinin güçlendirilmesi çabaları hız kazandı.

Özbekistan ile tesis edilen Kapsamlı Stratejik Ortaklık mekanizması kapsamında, kurumlar arası işbirliği yürütülürken, iki ülke arasındaki üst düzey ziyaret ve temaslar devam ediyor.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, 6 Haziran'da YDSK Üçüncü Toplantısı vesilesiyle Ankara'yı ziyaret etmişti.

Toplantı çerçevesinde, Türkiye-Özbekistan kapsamlı stratejik işbirliğinin daha da derinleştirilmesine ilişkin Ortak Bildiri iki ülkenin cumhurbaşkanları tarafından imzalanmıştı.

Anılan ziyaret kapsamında enerjiden insan kaynaklarına, tarımdan ticaret ve yatırıma kadar muhtelif alanları kapsayan toplam 18 anlaşma imzalanmıştı.

YDSK toplantısı Türkiye-Özbekistan ikili ticari ilişkilerinin daha da ivme kazanması bakımından önemli sonuçlar doğurmuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN