Babacan’dan 'Dünya 1’den büyüktür' mesajı: 80 yıllık modeli tartışmaya açtı

DEVA Partisi lideri Babacan, ABD öncülüğünde yürürlükte olan finans ve ticaretin kurallarını belirleyen Bretton Woods sisteminin değişmesi çağrısı yaptı. "Dünya 1'den büyüktür" diyen Babacan, ticarette ABD ve dolar hegomanyasının sona ermesi gerektiğini, IMF ve Dünya Bankası'nın da işleyişinin değişmesi gerektiğini söyledi. Babacan, sistemin güncel sorunları çözemediğini gelişmekte olan ülkelerin seslerini daha çok duyuracağı ve paylarını artıracağı bir sistemin kurulması gerektiğini savundu.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, 80 yıldır yürürlükte olan ve ticari ve finansal işlemlerde uyulması gerekli kuralları belirleyen “Bretton woods” sistemini tartışmaya açtı. Bu sistemin günümüz ekonomik sorunlarına çözüm üretemediğini vurgulayan Babacan, gelişmekte olan ülkelerin seslerini ve paylarını yükselteceği yeni bir sistem önerirken, "Dünya 1'den büyüktür" dedi.

Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin ‘in de katıldığı St.Petersburg Ekonomi Zirvesi’nde gazete ve TV’lere röportaj veren DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan’ın RT (Russia Today ) İnternational TV’ye yaptığı açıklamalarda ilginç bir çıkış yer aldı. Sorulara İngilizce cevap veren Babacan, İkinci Dünya Savaşı sonrasında oluşturulan finansal sistemin artık günümüzün zorluklarını karşılayamadığını ve yeniden ele alınması gerektiğini söyledi.

'BASKI YAPILMASI GEREKİYOR'

Babacan, "Gelişmekte olan dünyanın, küresel finansal mekanizmalarında daha güçlü bir sese ve uluslararası finansal kuruluşlarında daha büyük bir paya sahip olması gerektiği kesin. Bu nedenle, ülkelerin bir araya gelerek uluslararası mekanizmaların daha etkili hale gelmesi için baskı yapmaları gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Babacan’ın bu açıklamaları, Birleşmiş Milletler (BM)’de 5 ülkenin veto hakkına karşı çıkan Erdoğan‘ın “Dünya 5’ten Büyüktür” sözlerini hatırlattı. Ali Babacan’ın değiştirilmesini istediği Bretton Woods sistemi, ikinci dünya savaşı sonrası ABD öncülüğündeki uluslararası para idare sistemi olarak biliniyor.

Dünyanın önde gelen devletleri arasındaki ticari ve finasal işlemlerde uyulması gerekli kuralları belirleyen sistemin sonucu olarak da İMF, Dünya Bankası gibi kuruluşlar hayata geçmişti. Babacan’ın sözleri uluslararası ticarette dolar ve ABD hegamonyasının sona ermesi, milli paralarla ticaretin önünün açılması dolayısıyla IMF, Dünya Bankası işleyişinde değişikliğe gidilmesi anlamına geliyor. Bu yönüyle de “Dünya 1’den Büyüktür” çıkışı olarak da adlandırılıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN