Baba mesleği diye giriştiği işte şimdi 10 ülkeye ihraç ediyor. Kovid-19'da bile ayakta kalmayı başardı! İngiltere, Hollanda, Rusya... Osmanlı mutfağının eşsiz tatlısını yaşatmaya devam ediyor. Osmanlı lezzetini dünyaya tanıttı...
Kocaeli'de, Kovid-19 salgını döneminde yaşanan zorlukları aşmak için bir araya gelen 5 pişmaniye üreticisi, Osmanlı döneminin eşsiz tatlısını 10 ülkeye ihraç ederek adlarından söz ettiriyor. İç piyasada ve yurtdışında talep gören bu özel lezzet, Kartepe ilçesinde kurulan 4 bin metrekarelik bir tesiste üretiliyor.
15 ÇEŞİT PİŞMANİYE ÜRETİLİYOR
İş birliği yapan 5 pişmaniye firması, toplamda 15 farklı çeşitte pişmaniye üreterek iç ve dış pazarlarda talebi karşılıyor. Günlük 2,5 ton pişmaniye üretim kapasitesine sahip olan bu tesis, 58 kişiye istihdam sağlayarak bölge ekonomisine katkıda bulunuyor.
Üretimlerinin kalitesini ön planda tutan firma, başta vanilyalı, kakaolu, narlı, naneli olmak üzere birçok farklı aroma seçeneği sunuyor. Bu çeşitlilik, Türkiye'de olduğu gibi yurtdışındaki tüketicilerin de ilgisini çekiyor ve taleplerini artırıyor.
İzmit Pişmaniye AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Uğurcan Üçcan, pişmaniye üretim geleneğini ailesinden devraldığını ve şirketlerinin diğer 4 üreticiyle bir araya gelerek daha güçlü bir yapı oluşturduğunu belirtti. Bu birleşmenin başarıyla sonuçlandığını ve üretimlerinin kalitesini artırdığını vurgulayarak "Şirketleri birleştirdikten sonra markaları birleştirdik. İzmit Pişmaniyenin kendine ait bir markası oluşmaya başladı." Dedi.
10 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR
İhracat ağı genişleyen firmanın, bu yıl ilk kez Makedonya'ya da pişmaniye ihraç ettiğini duyuran Üçcan şunları söyledi: "Yurt dışına ihracatımız arttı. Bu sene 10 ülkeye ulaştık. En son Almanya'ya ihracatımız oldu. Önümüzdeki hafta Makedonya'ya ihracatımız olacak. İngiltere, Hollanda, Rusya'ya da gönderiyoruz. Yurt dışından 1 ay içinde revize siparişler geliyor. Türkiye'nin önemli yerlerinde, iyi lokasyonlarda İzmit Pişmaniye AŞ olarak yeni yerler açıp hem Türkiye'de hem diğer ülkelerde ismimizi ön plana çıkarmak için yeni bir yol haritası oluşturduk. Bir araya gelmemizin avantajları var. Şu anda yeni bir yapılanma içerisindeyiz. Tekrar kurumsallaşmaya yönelik adımlarımızı atmaya başladık. İzmit Pişmaniye AŞ'yi farklı yerlere getirip büyümesi için elimizden geleni yapacağız."
Sektörde usta açığı olduğunu belirten Üçcan "İzmit'imizin gençleri bu işe fazla yönelmiyor. O yüzden usta yetiştiremiyoruz. Hala emekli ustalarımızla devam ediyoruz, alttan yetişen ustalarımız yok. Bunlar da bizi engelliyor. İŞKUR aracılığıyla bulmaya çalışıyoruz. Çıraklık okulunda pişmaniye üretimiyle ilgili kurslar açıldı. İzmitli pişmaniye çok yemez ama hediye olarak her yere götürür. Bir İzmitli şehir dışına çıktığında eline bakarlar, pişmaniye getirdi mi diye. Talep çok yoğun. Personel olmadığı için 10-15 gün geriden siparişleri teslim ediyoruz. Personel desteğini tamamlayabilsek üretimi 3,5-4 tona çıkarabilir, 30-35 kişi daha istihdam edebiliriz." şeklinde konuştu.