Türkiye sandığa giderken Erdoğan’ın adaylık tartışması yeniden gündem haline getirildi. Cumhurbaşkanı’nın “Bu seçim benim için final” çıkışı karşısında Bahçeli “Ayrılamazsın. Yeni yüzyılın kurtarıcı lideri olarak sizi görmek istiyoruz” dedi. Hukukçular anayasaya aykırılık vurgusunu dile getirirken MHP liderinin kullandığı ifadeler ‘Bu nasıl olacak?’ tartışması başlattı.
Cumhurbaşkanı’nın “Benim için bu bir final. Yasanın verdiği yetkiyle 31 Mart son seçimim” sözleri adaylık konusunu yeniden gündeme taşıdı. Erdoğan’ın ifadeleri sonrası Adalet Bakanı Tunç “TBMM, cumhurbaşkanlığının ikinci döneminde seçimleri yenileme kararı alırsa üçüncü dönem için adaylık yolu açılır” dedi. Tunç’un selefi, AK Partili Bozdağ’la birlikte MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız da seçimlerin yenilenmesini işaret etti.
HÜKÜMETTE ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN YETERLİ SAYI YOK
Son olarak Bahçeli, Erdoğan’ın sözlerinin muhalefette ‘iştah ve tahrik unsuru’ olarak görüldüğünü ileri sürdü. MHP lideri “Türk milletini yalnız bırakamazsın. Cumhur İttifakı olarak yanındayız” dedi. Muhalefet temsilcileri ve hukukçular Erdoğan’ın zaten üçüncü döneminde olduğu itirazını dile getirirken Bahçeli’nin sözleri tartışma yarattı. ‘Hükümet kanadı anayasa değişikliği için yeterli sayıya sahip değil. Bu nasıl olacak?’ soruları yönetildi.
Mahalli seçimlere 2 hafta kala Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2028’de aday olup olamayacağını tartışmaya başladı. Tartışmanın fitilini Erdoğan’ın “Ardı arkası kesilmeyecek şekilde çalışmalarımı sürdürüyorum. Adeta nefes almaksızın koşturuyoruz. Çünkü benim için bu bir final. Yasanın verdiği yetkiyle 31 Mart son seçimim ama buradan çıkacak netice benden sonra gelecek kardeşlerim için bir emanetin devri olacak” sözleri ateşledi.
Muhalefet, açıklamayı çok ciddiye almayıp “Yeni bir seçim oyunu, daha önce de defalarca aynı sözleri sarfetti ama her defasında buna uymadı” yorumunda bulundu. Ancak AK Parti, şimdiden formüller üzerinde çalışmaya başladı. Eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Erdoğan’ın dördüncü kez aday olabileceğini savunarak “Anayasaya göre ‘Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. Ancak yine Anayasa’ya göre; TBMM tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü defa cumhurbaşkanı adayı olması anayasal hakkıdır. Yarın ola, hayr ola. Görelim Mevla neyler, neylerse güzel eyler” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bozdağ’a destek vererek Anayasa’nın 116. maddesinin ikinci fırkasını hatırlattı. AK Parti Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş da “Millet, ‘Erdoğan devam etsin’ isterse biz liderimizle ölüm bizi ayırıncaya kadar devam etmek isteriz” açıklaması yaptı.
“ÇÖZÜM HAZIR”
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) 14. Olağan Büyük Kurultayı’nda konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, net mesaj verdi:
“Sayın Cumhurbaşkanı’mızın konuşması, özellikle sol cenahlarda büyük bir iştah ve tahrik unsuru olarak kabul edilmiştir. Buradan sayın Cumhurbaşkanı’mız Recep Tayyip Erdoğan’a diyorum; Ayrılamazsın, Türk milletini yalnız bırakamazsın. Bunun için Cumhur İttifakı olarak yanındayız, beraberindeyiz. Yeni yüzyılın kurtarıcı lideri olarak sizi görmek istiyoruz.”
Bahçeli’nin sözlerini değerlendiren MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, şunları aktardı:
“Yeni sistemde erken seçim yok, seçimlerin yenilenmesi var. Sayın genel başkanımızın işaret ettiği budur. 2028 yılında yapılacak seçimlerde sayın cumhurbaşkanımız Meclis kararıyla aday olabilir. Meclis karar aldığında hem sayın cumhurbaşkanı hem de Meclis çalışmalarına seçimlere kadar devam eder. Bunun adı fesih değildir.”
BU NASIL OLACAK?
Hukukçular, Erdoğan’ın zaten üçüncü döneminde olduğu itirazını dile getirirken “Hükümet kanadı, Meclis’te yeterli sayıya sahip değil. Bu nasıl olacak?’ soruları yönetildi. Anayasa’nın 116. maddesine göre; Türkiye Büyük Millet Meclisi, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu da 360 milletvekili demek. AK Parti ve MHP, 313 sandalyeye sahip. Dolayısıyla muhalefetin desteği şart.