Anayasa Mahkemesi'nin, 9 işçinin tonlarca kimyasal atık altında kaldığı Erzincan İliç'te yer alan Çöpler Altın Madeni projesinin kapasite artırımı kararını iptal ettiği ortaya çıktı. AYM, projenin tarım ve hayvancılığa zarar verebileceğini ve gerekli özenin gösterilmediğini belirterek yeniden yargılama yapılmasına karar verdi.
Anayasa Mahkemesi (AYM), Erzincan'ın İliç ilçesinde yer alan Çöpler Altın Madeni projesiyle ilgili önemli bir karara imza attı. Erzincan İliç'te Yakuplu Köyü civarında gerçekleştirilmesi planlanan madenin kapasite artırımı kararına karşı açılan dava, AYM tarafından "hak ihlali ve yeniden yargılama" gerektiğine hükmedildi. Karar, Kasım ayında alınarak Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlandı.
AYM, projenin çevresel etkilerinin ve özellikle tarım ve hayvancılığa olası zararlarının yüzeysel olarak incelendiğini, gerekli özenin gösterilmediğini belirtti. Bu bağlamda, Çöpler Altın Madeni'nin kapasite artırımı kararına karşı açılan ve reddedilen davanın yeniden incelenmesine karar verildi.
ÇED OLUMLU KARARI VERİLMİŞTİ
Erzincan İliç ilçesi Yakuplu köyünde özel bir şirket tarafından yürütülmesi planlanan Çakmaktepe Kompleks (Au+Ag+Cu) Madeni Açık Ocak İşletmesi Kapasite Artış Projesi'ne ilişkin olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 9 Ağustos 2018 tarihinde ÇED olumlu kararı vermişti. Bu karara karşı, projenin çevresel etkilerinin ve tarım ile hayvancılığa verebileceği zararların yeterince değerlendirilmediğini öne süren Eşref Demir isimli bir vatandaş Erzincan İdare Mahkemesi'nde dava açtı.
YETERLİ İNCELEME YAPILMADIĞI GÖRÜLDÜ
Dava sürecinde, çeşitli mühendislik disiplinlerinden oluşan bir bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan rapor, mahkeme tarafından hükme esas alındı. Raporda, projenin çevresel etkilerinin ve kimyasal kullanımının değerlendirildiği, atık depolama konusunun ise daha önce hazırlanan başka bir ÇED raporunda ele alındığı belirtildi. Bununla birlikte, projenin tarım ve hayvancılık üzerindeki olası etkilerine ve mera kullanımı için gerekli izinlere dair yeterli inceleme yapılmadığı görüldü.
AYM'NİN DEĞERLENDİRMESİ
AYM, başvurucunun iddialarının ve projenin tarım ve hayvancılık üzerindeki olası etkilerinin yeterince değerlendirilmediğine hükmetti. Ayrıca, bilirkişi heyetinde ziraat mühendisi bulunmaması ve mera alanlarının projeden etkilenebileceği hususunun yeterince irdelenmemesi, kararın yeniden incelenmesi gerektiğini ortaya koydu.
Adalet Bakanlığı'nın görüşünde, başvurucunun projeden doğrudan etkilendiğine dair somut bir delil sunamadığı ifade edilse de, AYM kararıyla başvurucunun iddialarının önemli olduğu ve yeniden yargılama yapılmasının gerekliliği vurgulandı.