Trakya denildiğinde akla ilk olarak gelen ayçiçek ekiminin yanı sıra kirpi otu hasadı da üreticiye kazandırıyor. Bölgedeki Çiftçi alternatif ürün olması için toprakla buluşturulan bu lezzet deneme hekimlerinde başarılı sonuçlar aldı. Ekenin cebi boş kalmıyor kilosu 1000 TL'den satılıyor.
Trakya Üniversitesi tarafından başlatılan çalışmalar doğrultusunda tıbbi ve aromatik bitkilerden etkinliğiniz yanın bölge tarımına kazandırılması amaçlanıyor. Çiftçiler alternatif bir tarım modeli sunarken tıbbi ve aromatik sınıfında yer alan kirpi otu olarak bilinen ekinezyanın Edirne'de yaygınlaştırılması bekleniyor. TÜ Havsa Meslek Yüksekokulu ve Eczacılık Fakültesi tarafından deneme çalışmaları yapılan ekinezyanın geçtiğimiz yıl ekim çalışmaları başladı.
BİTKİLER HASAT EDİLİYOR
Gittiğimiz ay açan ve olgunlaşan bitkilerin hasat İşlemleri yapıldı. Yüksek okulun deneme bahçesinde bir dekara ekim yaptığı belirtilirken 3 farklı ekinezya çeşidinin bölge iklimine ve toprak yapısına adaptasyon sağladığı da vurgulandı. Kök, yaprak, çiçek ve yağ verimlerini inceleyen Kuzey Amerika kökenli bitkinin deneme hekimleri bölge koşullarında olumlu sonuçlar doğurdu.
Katma değeri yüksek birim alandan fazla verim sağlayan bu çiçek 300 kilogram çiçek veriyor. İlaç ve kozmetik sektöründe talep gören ekinezyanın kilogram fiyatı ise piyasa değişik şartlarında değişiklik gösterirken 600 TL'den 1000 TL'ye kadar değişen fiyatlardan satılıyor.
EKİNEZYANIN FAYDALARI NELERDİR?
Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Tan, dünyada yaygın bir şekilde üretilen ekinezyanın Türkiye'de üretiminin son yıllarda arttığını dile getirdi. papatyaya benzeyen mor, sarı, beyaz ve kırmızı çiçekleriyle bilinen bitkinin altı-7 yıllık ekonomik ömrü olduğunu ifade eden Tan, bitki yaprakları ve köklerinin ilaç ve kozmetik sektöründe fazlasıyla kullanıldığını aktardı.
Tıbbi ve aromatik bitkilerin en değerlerini dünyada çok farklı kullanım şekilleri olduğunu ifade eden Tan, sağlık açısından da ciddi faydaları bulunduğuna değindi. Tan, Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri'nde ekinezyanın çok yaygın bir şekilde kullanıl.
Tıbbi ve aromatik bitkilerin en değerlilerinden ve dünyada çok farklı kullanım şekilleri var. İnsan sağlığına çok ciddi faydaları var. Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri'nde çok yaygın kullanılıyor." dedi.
ALTERNATİF ÜRÜN OLARAK DEĞERLENDİRİLİYOR
Ekinezyanın tıbbi aromatik bitkilerin dar alanlarda yoğun işgücü ile tarım yapılabilme imkanı sunduğunu ifade eden Tan, şu açıklamalarda bulundu:
“Bu bitkinin yüzlerce dekar yerine her köyde 15-20 dekarlık alana ekilerek alternatif bir ürün olarak değerlendirilebileceğini düşünüyorum. Tıbbi aromatik bitkilerin ekimi, hasadı ve tarımında kullanılan makineler daha farklıdır. Bu yüzden daha çok iş gücü gerektirir. Geleneksel bitkiler gibi değildir. Yabancı otla mücadelede ilaç yerine insan gücüyle otları temizleme yöntemi kullanılır. Trakya şartlarında bu bitkiyi rahatlıkla yetiştirebileceğimizi görüyoruz ama pazarlama koşullarını da iyi belirlemek lazım. Üretim yapmaktan ziyade üretilen ürünün satılması önemli. Bu nedenle üreticilerin küçük alanlarda üretime başlamasını, pazarlama sorununu önceden çözerek bu işe girmelerini ve başarılı olduklarında daha geniş alanlarda bitkinin üretimini yapmalarını tavsiye ediyorum."