Avrupa'daki üst düzey işinden ayrıldı, Eskişehir'e dönüş yaptı! Şimdi ise kendi üretimini gerçekleştiriyor! Tek bir tanesinden yılda 20 kilo hasat ediyor...
28 yaşındaki Nilay Boyluoğlu, Sibirya ve Galler'deki çeşitli iş deneyimlerinin ardından turizm sektöründe başarılı bir kariyer yapmıştı. Ancak, doğaya olan tutkusu ve sürdürülebilir yaşam arayışı, onu köklü bir değişiklik yapmaya itti. Böcek korkusunu yenerek baba mesleği arıcılığa yönelen Boyluoğlu, Odunpazarı Belediyesi’nin Arıköy projesinde eğitim alarak donanımını artırdı.
SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM HEDEFİYLE ARICILIĞA ADIM ATTI
Yurtdışındaki kariyerini bırakarak Eskişehir'in Mihalgazi ilçesindeki Karaoğlan Mahallesi'nde 200 kovanın başına geçen Nilay Boyluoğlu, babasıyla birlikte sürdürülebilir üretim yapmanın hayalini gerçekleştiriyor. Şimdi ise markalaşma hedefiyle kadın arıcılarla bir araya gelmek istiyor.
"BABAM HER ZAMAN ARKAMDA"
Uluslararası turizmdeki görevini bırakarak arıcılığa adım atan Nilay Boyluoğlu, "Bu serüvenim tamamen işte, turizmden sonra yurt dışı projeler için koşturdum. Yurt dışında tamamen sürdürülebilir doğal odaklı bir projeye gittim. Ondan sonra Galler’de ofis işinde çalıştım sonrasında dedim ki ben bu ikisini neden bağlamayayım? Sürdürülebilir bir ortamda yaşamak istiyorum proje işleriyle de kendimi büyütmek istiyorum. En sonunda dedim; ‘babacığım ben yanında seninle bu yolda ilerlemek, sana destek olmak istiyorum’. Babam da sağ olsun her zaman arkamda, böyle başladı yolculuğumuz. Şu anda işte bir sosyal medyam var, orada keyifli videolar, bilgiler paylaşıyorum. Daha da ilerlemeyi düşünüyorum. Tabii ki desteklere de başvuracağım bu süreçte, bir yıllık bir arıcıyım daha yeniyim. Daha çok kadın arıcıyla birlikte olmak istiyorum ki Eskişehir’de çevresinde kadın arıcıyı kendime çekmek istiyorum. Burada böyle birlikte ilerleyebileceğimiz sadece kadınlarla ilerleyebileceğimiz" dedi.
YILDA HER BİR KOVANDAN 20 KİLOGRAM BAL HASAT EDİYOR
Arıcılıkla ilgili bilgiler veren Boyluoğlu, "Türkiye ortalaması normalde bir kovana yıllık düşen bal verimi 16 ile 20 kilogram. Hani bu arılara bırakılan kuluçkalıktaki arılara bırakılır, 0lması gereken budur. Bize yine 15-16 kilo kalıyor ama değişebiliyor. hani. Bazı kovanlar alamaya da biliyorsun. Şu an toplamda bizim 200 kovanımız var. Ama hani ben yeni başlayan olduğum için kendi kovanlarım da ayrı 10 kovanla başladım, 20’ye çıkarttım bölme yaparak. Arı bakımları her dönem değişiyor, şu anda bir bal hasadı için çalışıyoruz. İşte arıları geliştiriyoruz, geliyoruz, suları boşaldıysa ki bu demek ki arılar yavruya yatıyor. Daha çok su içiyorlar. Sularını kontrol ediyoruz, önceden bellidir zaten yapacağımız işler. İşte bugün gelip şu kovana bakılacak. Bu kovanın anası yok belki işte, bu kovana bir de takviye vermemiz gerekiyor gibi olaylarımız var" diye konuştu.