Avrupa Konseyi’nden Ankara'ya Kavala ve Demirtaş çağrısı: AİHM kararlarına uymalı

Avrupa Konseyi’nden Ankara'ya Kavala ve Demirtaş çağrısı: AİHM kararlarına uymalı

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türkiye Raportörü Stefan Schennah, Selahattin Demirtaş'a verilen 42 yıl hapis cezasını sert dille eleştirdi. Schennach, Demirtaş ve Kavala’nın serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Avrupa Konseyi, Türkiye’nin Kavala’nın serbest bırakılması yönündeki AİHM kararlarını uygulamaması nedeniyle 2022 yılı başında ihlal prosedürü başlatmıştı. Konsey, Türkiye’nin AİHS'in 46. maddesindeki yükümlülüklerini yerine getirmediği için yaptırım uygulamak zorunda kalabileceğini belirtti.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Bakanlar Komitesi, iki yıldan fazla süredir Türkiye ile diyaloğa öncelik verdiği için yaptırım sürecini erteledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise İspanya ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Kavala ve Demirtaş hakkında verilen kararların yargıya ait olduğunu ifade etti.

BAKANLAR KOMİTESİ'NDEN YENİDEN ÇAĞRI

Kavala ve Demirtaş davaları, Bakanlar Komitesi’nin 11-13 Haziran tarihlerindeki toplantılarında bir kez daha ele alındı. Komite, AİHM’nin 2019 ve 2022'de Kavala’nın serbest bırakılması yönündeki kararlarının uygulanmadığını ve Türkiye’nin AİHS’ten kaynaklanan yükümlülüklerini ciddi şekilde ihlal ettiğini belirtti.

Komite, Kavala’nın Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) yaptığı başvurunun hala işleme alınmamasının kaygı verici olduğunu vurgulayarak, AYM’nin bu konuyu acilen ele alması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ davalarını da inceleyen Komite, Türkiye'den bu davalar hakkında ayrıntılı bilgi talep etti ve sürecin hızlandırılması gerektiğini belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN