Türkiye’nin Schengen vizesi sorunu son dönemde yeniden gündemde. Avrupa Gazeteciler Federasyonu, Schengen ülkelerinin Türklere yönelik vize uygulamalarını eleştirerek 'önyargı ve ayrımcılığa son verin' çağrısında bulundu. Başvurularda ret oranlarının yüzde 50'ye yükseldiği belirtildi.
Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Türk gazetecilere yönelik Schengen ülkelerinin vize uygulamalarını sert bir şekilde eleştiren bir açıklama yayımlayarak, Türk gazetecilerin vize başvurularında artan sınırlamalara maruz kaldığına ve vize uygulamalarındaki "sistematik engellerden" ciddi endişe duyduklarını belirtti.
EFJ, Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın (TGS) verilerine atıfta bulunarak, vize başvurularıyla ilgili incelemelerin sıkılaştırıldığını ve randevu alma sürelerinde uzun bekleme sürelerinin olduğunu kaydetti.
2023'TE YÜZDE 50'YE YÜKSELDİ
EFJ, 2022 yılında vize başvurularında ret oranının yüzde 15 iken 2023 yılında yüzde 50'ye yükseldiğine dikkat çekti. AB üyesi ülkelerin Türk gazetecilerin vize başvurularına yönelik sistematik engellemelerden endişe duyduklarını ifade eden EFJ, gazetecilere sadece kısa süreli vizeler verildiğini ve her seferinde yeniden vize başvurusu yapma zorunluluğuyla karşı karşıya kaldıklarını gözlemlediklerini belirtti. Bu durumun külfetli ve sürdürülebilir olmayan bir durum olduğunu vurguladılar ve bu konunun ele alınması gerektiğini dile getirdiler.
'ÖNYARGI VE AYRIMCILIĞA SON VERİN'
EFJ Başkanvekili Mustafa Kuleli, Schengen ülkelerinin gazetecilere uyguladığı bu fiili vize ambargosunun sona erdirilmesini talep ettiklerini ifade etti. Kuleli, diplomatik temsilcilikleri Türkiye'den gelen gazetecilere yönelik önyargılı ve ayrımcı yaklaşımlarını düzeltmeye çağırdıklarını belirtti. Bu önyargıların muhabirlerin mesleki sorumluluklarını etkin bir şekilde yerine getirmelerinin önünde engel teşkil ettiğini ifade etti.
SİNEM ÖKTEN'E 50-60 KEZ GİTTİĞİ AVRUPA'DAN RET
EFJ açıklamasında, vize başvurusu reddedilen gazeteciler arasında spor spikeri Sinem Ökten'in adının geçtiği belirtildi. Daha önce Avrupa ülkelerine iş için 50-60 kez gittiğini ifade eden Ökten'in geçen yıl Almanya ve Fransa'ya yaptığı vize başvurularının reddedildiği kaydedildi.