ATM'ye gitmeden önce kendinizi hazırlayın! Artık yok: Türkiye'de bir devrin sonu

ATM'ye gitmeden önce kendinizi hazırlayın! Artık yok: Türkiye'de bir devrin sonu

ATM'ye giden şaşkına dönüyor! O paralara resmen tarih oluyor! Türkiye'de bir devrin sonu... Nakit sıkıntısı nedeniyle ATM'lere girişi yok denecek kadar azaldı. ATM'ye gitmeden önce kendinizi hazırlayın...

Son dönemde piyasadaki nakit sıkıntısı dikkat çekici boyutlara ulaştı. Dolaşımdaki 200 TL ve 100 TL'lik banknotların, emisyon hacmindeki payı yüzde 95,3’ü bulmuş durumda. Ekonomist Uğur Gürses, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, daha küçük kupürlü banknotların hızla ortadan kaybolmasına dikkat çekti ve bu durumun ekonomik açıdan ciddi sonuçları olabileceği uyarısında bulundu.

ATM’LERDE ARTIK KÜÇÜK KUPÜRLER YOK

Bankalar, artan nakit talebini karşılayabilmek için ATM’lerini ağırlıklı olarak 200 TL ve 100 TL’lik banknotlarla doldurmak zorunda kalıyor. 50 TL, 20 TL ve 10 TL gibi daha küçük kupürlerin dolaşımdan neredeyse kaybolması, vatandaşlar için günlük alışverişlerde sorun yaratıyor. Özellikle nakit para kullanmayı tercih eden kişiler, bu durumdan giderek daha fazla etkileniyor.

ATM'den Para Çekenler DİKKAT! Gizli Tehlike İçin Uyarı Geldi - Kartal Gazetesi

MERKEZ BANKASI UZMANLARI: "NAKİT KULLANIMINDA AZALMA VAR"

Merkez Bankası uzmanları, dolaşımdaki paranın enflasyona oranla daha düşük büyüme gösterdiğini ve bunun sebebinin, daha fazla kişinin günlük işlemlerinde nakit yerine kartları tercih etmesi olduğunu belirtiyor. Ancak, ekonomist Uğur Gürses'e göre, bu durum tam olarak bu şekilde açıklanamıyor. Gürses, küçük kupürlerin dolaşımdan çekilmesinin ekonomide önemli sorunlara yol açabileceğini ifade ediyor.

FİYATLAMADA KÜÇÜK KUPÜR EKSİKLİĞİ SORUN OLABİLİR

Gürses, küçük kupürlerin dolaşımdan kaybolmasının fiyatlamada küsuratların kaybolmasına yol açabileceğini ve bunun da enflasyon açısından sorun yaratabileceğini belirtiyor. Örneğin, daha küçük tutarların ödenememesi veya yuvarlanması, enflasyon rakamlarını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, Merkez Bankası’nın, piyasadaki para dolaşımını daha yakından takip etmesi ve gerekli önlemleri alması gerektiğini vurguluyor.

500 TL’LİK BANKNOT GÜNDEMDE DEĞİL AMA…

Uğur Gürses, büyük kupür banknot basmanın politik olarak zorlukları olduğuna dikkat çekiyor. Hükümet yetkilileri, sık sık 500 TL’lik banknotun gündemde olmadığını ifade etse de, Merkez Bankası’nın bu konuda sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini belirtiyor. Gürses, "Bir merkez bankası kendi işine bakmalı. Sorumluluklarından kaçınabilir, ama sonuçlarından kaçamaz" diyerek, büyük kupür ihtiyacının göz ardı edilmemesi gerektiğini savunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN